pátek 4. března 2011

Sýrová sezóna u McDonald's 2011

Pokud jste byli od začátku února v McDonald's, tak jste si určitě všimli, že tady máme, jako každý rok, sýrovou sezónu. Tahle sezóna se díky úspěchu vrací pravidelně každý rok a to nejen u nás. V lednu ji měli například i v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale třeba i v Maďarsku. Sýrová sezóna je sice už za půlkou, ale protože se na 100% objeví i příští rok, tak sem hodím recenzi.

Králem mezi všemi sandwichy, a to nejen podle názvu, je Swiss King. V zahraničí ho můžete koupit pod názvem Big Rösti (od německého rösti - zrzek). Tento hamburger nesmí chybět v žádné sýrové sezóně od McDonald's. Zákazníky je velmi oblíbený a ochutnat ho můžete i vy v tuhle dobu.


Jak si můžete všimnout na obrázku, skládá se z bramborové placky, ogrilové slaniny, hovězí placky a samozřejmě nesmí chybět sýr a sýrová omáčka. Sýr je dokonce i navrchu housky. Tenhle hamburger je stejně velkej, jako je třeba Big Tasty. To znamená hodně. Speciální je Swiss King díky bramborové placce, která chutí k sýrové omáčce se slaninou sedne jako prdel na hrnec.



Popisovat jeho chuť je hodně těžký. Sýrová omáčka, která chuti jednoznačně vévodí, má velmi charakteristickou chuť. Pokud jste někdy jedli fondue ze švýcarských sýrů, tak je to velmi podobný. Prostě pořádnej nášup sýra. Když se do Swiss Kinga zakousnete, ucítíte v puse sýrovej orgasmus mixovanej s chutí slaniny a hovězího masa.

Tento hamburger můžu jedině doporučit. Teda pokud máte rádi sýry. A nejsem sám. Jeho úspěch napříč celou Evropou to potvrzuje. Patří k tomu nejlepšímu, co McDonald's nabízí.


Další sandwich na řadě je první novinka ze dvou a to Cordon Bleu.  U nás už ho od března neseženete, ale je víc než možný, že se objeví rok příští. Na Slovensku je ovšem pořád k sehnání. Tady máte moje dojmy z tohoto moc speciálního, jestli se dá říct, hamburgeru.



Co do velikosti je rozhodně menší než Swiss King a chuťově není až tak výraznej, ale rozhodně moc zajímavej. Skládá se z cordon bleu, salátu, rajčat, McChicken omáčky a je zabalenej do pšeničné bagety. Jako jedinej ze sýrové sezóny nemá sýrovou omáčku, ale tady u tohodle to vůbec nevadí. Taky má v sobě čerstvou zeleninu (plátky rajčat jsou opravdu obrovský). To u sýrové sezóny taky není obvyklý. Pšeničná bageta je sama o sobě trochu sušší, ale zelenina s majonézou to lehce vynahradí. Největší lákadlo tohoto sandwiche je ale bezpochyby maso cordon bleu.

Pokud se trochu vyznáte v jídle, tak byste měli vědět, co to vlastně cordon bleu je. Na menu v restauraci to můžete vidět často pod názvem Cordon Blue. To je samozřejmě špatně. Podle nich je to blue, protože se do něj dává modrý plísňový sýr. Blbost. Do cordon bleu patří ementál (nebo gouda) a McDonald's to dobře ví. Je to kuřecí řízek plněný šunkou a sýrem. A nutno podotknout, že lepší cordon bleu, než jakej je v tomto sandwichi, sem neměl ani v lepších restauracích. Můžou za to kvalitní suroviny. Pořádnej ementál a pořádně tlustej plátek chuťově výrazné šunky. Žádnej eidam se šunkovým salámem.


Prostě Cordon Bleu od McDonald's je velmi zvláštní, jak chuťově, tak nápadem a složením surovin. Co dělá v sýrové sezóně? Těžko říct, ale pravda je, že je velmi dobrý a rozhodně stojí za ochutnání. Pokud jste v ČR, tak doufejte, že se objeví příští rok (nebo ještě letos při doprodeji zásob na konci sýrové sezóny) a pokud jste v SR, tak hurá na něj!

Druhá novinka a poslední sandwich v letošní sýrové sezóně je Big Bacon & Cheese. Začal se prodávat od března a s největší pravděpodobností skončí v dubnu. Pokud nebude probíhat sezónní doprodej na konci sýrové sezóny. Co se týká nových nápadů, tak tenhle hamburger jich, oproti jeho dvoum bratrům, moc nepobral.


Je to v podstatě Swiss King, ale se salátem místo bramborové placky. Skládá se z hovězího, slaniny, sýra a sýrové omáčky a zelí. To vše je v "extra velké" housce. Extra velká houska je opravdu velká, jak se můžete přesvědčit na fotce dole.


Chuť tohoto hamburgeru je díky sýrové omáčce a slanině velmi výrazná. Stejně jako u Swiss Kinga. Pokud máte rádi sýr, nevidím důvod ho nevyzkoušet. Kombinace zeleniny, konkrétně zelí, se sýrovou omáčkou je hodně nezvyklá, ale vynikající. Jako samotnej hamburger. Rozhodně doporučuju. Ale až po Swiss Kingu, kterej je král sezóny a králem zůstává i na příští rok.


K tomu všemu si můžete dát i tři kousky smaženýho obalovanýho hermelínu. Oproti minulýmu roku, kdy jste za stejnou cenu měli 4, nic moc, ale jednou za čas na chuť, proč ne. Ovšem chuťově to žádná bomba není. Ve srovnání například s obříma krevetama, které byly minule, už vůbec ne.

Co říct závěrem? Letošní sýrová sezóna se hodně povedla. Podle mýho názoru mnohem víc, než tomu bylo loni. Králem je zase Swiss King, ale jeho dva noví bratříčci se taky neztratí. Cordon Bleu bych moc rád viděl i příští rok. Bez Big Bacon & Cheese bych se i obešel, ale dát si ho znova by mě nějak neurazilo. Snad jedinou výtku bych měl v načasování sezóny. Nevím, proč zrovna ČR a SR by měli mít tuto sezónu dva měsíce nebo měsíc po zemích, jako je třeba Maďarsko. To oni mají být sto let za opicema, ne my. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat