středa 8. června 2011

Hamburger s bylinkovým máslem

Prvně bych se chtěl omluvit za dlouhou nepřítomnost. Znáte to. Zkoušky, málo času, destrukce počítače a tak... No každopádně sem zpátky a má to svý plusy i mínusy. Takže za prvé nemám jak tahat fotky z mobilu do provizorního počítače, takže fotím foťákem. To je plus. Ale foťák je starej jak škeble ve francouzský komedii a špatně ostří. Takže půlka fotek stojí za prd. Naštěstí tenhle blog není o fotkách, takže si připravte příbor a jedem dál. Nebo spíš ruce, protože teď vám sem hodím recept na hamburger s bylinkovým máslem inspirovanej známým plešatým dědou, Pohlreichem.


Takhle by se nějak tvářil, kdyby ochutnal můj výtvor. :)

Suroviny:
mletý hovězí maso
máslo
směs bylinek (podle chuti)
sůl, pepř
sádlo (špek)
alobal
rajče
ledovej salát
sýr cheddar
slanina
bulky
majonéza
kečup

Prvně si upravíme maso. Buď si už koupíme mletý hovězí (ale opravdu hovězí, žádnej mix) nebo si umeleme vlastní. Pokud budete mlít vlastní, potřebujete jeden druh trochu tučnější a jeden libovější. To umelete a smícháte. Maso se nijak nekoření, budou tam ty bylinky.

Dále si musíte udělat bylinkový máslo. Máslo nechte změknout a do změklýho másla nasypte směs bylinek. Nejlíp čerstvých. Pokud se chcete držet receptu od dědy Pohlreicha, musíte tam nasekat kopr, petržel, estragon, rozmarýn, šalvěj a tyminán. Bylinkama nešetřete, aby parádně ochutily maso. Máslo zamícháme, hodíme na alobal a vyválíme do ruličky. Tu po bocích zabalíme a mělo by to vypadat jak bonbon. :) Šoupnem do ledničky a necháme ztuhnout.

Zhruba po půl hodince bude máslo ztuhlý a bonbon rozřízneme vejpůl a dostaneme tak kolečka másla. V rukách si vytvarujeme jednu část hamburgeru (spodek), doprostřed vložíme kolečko másla a přikrejeme vrchní části hamburgeru. Vytvarujeme do tvaru hamburgeru a šoupnem na gril vymazanej sádlem nebo špekem. (cokoliv živočišnýho, nebudem si kazit chuť hovězího nějakýma olejama z rostlin)

Než se nám maso opečeme, připravíme si zbytek. Rajče nakrájíme na kolečka, osolíme a opepříme. Omyjeme salát. Bulky rozkrojíme a necháme opéct na grilu. Když sou pěkně opečený, natřeme spodek i vrch      trochou majonézy a kečupu. na spodek dáme zelí a rajčátko. Vedle hamburgeru si dáme opíkat slaninu (nebo líp pancettu) a na maso položíme plátek sýra cheddar (opravdu doporučuju cheddar, klasičtější sýr na hamburger neexistuje). Hamburger dáme na spodek bulky na salát s rajčetem, nahoru položíme plátek opečené slaniny a přikryjeme vrškem bulky. Pokud bude maso přečuhovat bulku, je to jenom dobře.



A než zase dostanu tisíc dotazů, jak se taková věc jí, tak úplně normálně. Chytnu do ruk, zmáčknu, pořádně otevřu pusu (postarší herečky nemravných filmů mají výhodu) a šup tam s tím. Kousnu, požvýkám, spolknu a opakuju, dokud mám co držet. Pak vylížu talíř od zbytku kečupu s majonézou a oleje z masa a je to! Jednoduchý jak facka.

Žádné komentáře:

Okomentovat