čtvrtek 13. října 2011

A&W Cream Soda

A další plecháč na přestřes. Že prý sodovka se smetanou. To stojí za ochutnání, řekl sem, a protože mám dycky pravdu (!), tak sem tak taky udělal. No nevím. Asi nemám dycky pravdu. Čtěte dál.


Začneme vzhledem. Jak můžete vidět na fotce nahoře, plechovka celkem stylová. Jak můžete vidět na fotce dole, barva celkem stylová. Ano, je to tak. Má to barvu piva. Američani mě nepřestanou udivovat. :) No a co se týká chuti, tak to bude trochu složitější. Chuť slibované smetany se tak nějak nedostavila. Aby ne, když sem ji nenašel ani ve složení. Místo toho se dostavil tak sladkej pocit na jazyku, že sem nikdy nic sladšího snad ani nejedl. Je to sladký asi jako kostka cukru namočená v karamelu, hozená do cukru krystal a zasypaná moučkovým cukrem. Spolu s cukrem cítíte v puse ještě celkem solidní chuť vanilky. Takže je to vlastně obarvená voda (mimochodem zase sladkým karamelem), přeslazená tak, že by se tam víc cukru snad ani nerozpustilo (chemici tomu říkaj nasycenej roztok) a ochucená vanilkou. Jo a samozřejmě sou tam ještě bublinky... Po ochutnání sem to předal přítelkyni, která se obětovala a dopila to. Mě by to asi zabilo...


Chuť mě celkem překvapila, ale co mě překvapilo mnohem víc, bylo složení limonády. Kdyby tuhle plechovku držela v ruce nějaká dietoložka, tak ji okamžitě trefí šlak a nevzbudí ji ani vůně čerstvě sklizenýho zrní. Třetinka téhle limonády obsahuje 190 kalorií. Pro představu třeba 5x víc, než 7UP Cherry z předchozí recenze. A ten už se dá sám o sobě považovat za sladký pití. Mimochodem zdravě žijící pipky, co žerou saláty, mají na oběd zhruba 150 kalorií. I kdyby si daly jen tohle pití na oběd, tak mají i po svačině... Jak je to možný? Za všechno může položka zvaná "high fructose corn syrup". Věc, která se po obrovským lobby farmářů kukuřice používá  v USA místo cukru a dává se mimochodem třeba i do chleba a uzenin. Považuje se za jeden z hlavních faktorů obezity v USA. U nás se naštěstí moc nepoužívá a snad ani nezačne.


Takže závěr? U 7UP Cherry sem litoval, že se neprodává u nás. Ale tohle ať si nechaj a narvou pod faldy. Nejsem člověk, kterej si hlídá kalorie. Ale když už mám sežrat takovouhle kalorickou bombu, tak ať to za to aspoň stojí. Radši bych vypil kýbl sádla, než se znova napil téhle limonády. Někomu to sice chutnat může, ale pochybuju, že by se to uchytilo u nás v ČR. Pokud nevíte, jak přibrat váhu a vypadáte jak tyčka od plotu, tak si objednejte karton téhle limonády na Candy Store. Pokud jste spokojeni se svým vzhledem (jako všichni čtenáři tohodle blogu), tak si dejte radši čerstvou brokolici. Bude to míň hnusný, než tahle limonáda... :)

1 komentář: