středa 1. února 2012

Plzeňský karbonát

Dlouho tu nebyl žádnej dobrej recept. A to se teď změní. Tahle česká klasika (o které sem ještě nedávno netušil) si místo na mým blogu určitě zaslouží. Jen bych ještě rád upozornil, že to není jídlo pro žádný fanoušky Lunetiků, protože chuť piva se z tohodle jídla jen tak neztratí.

Suroviny (pro 2 lidi):
2 plátky hovězí roštěné
sádlo
2 cibule
1 lžíce rajskýho protlaku
250 ml světlýho piva
hladká mouka
2 párky
sůl, pepř

Hovězí masíčko si lehce naklepeme. Trošku nakrojíme okraje, aby se maso nezkroutilo, pořádně osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Jednu a půl (nebo jednu obří) cibuli nakrájíme na drobno a šoupnem na pořádně rozpálený sádlo. Až zesklovatí, přidáme maso a lehce osmahnem z obou stran. Potom do pánve přidáme lžíci rajskýho protlaku, čtvrt litru piva, zamícháme, zakryjeme pokličkou a necháme pořádně dusit. Mezitím si můžete osmažit cibulku na kroužky a párky. Maso dusíme, dokud nebude krásně měkoučký. Trvá to plus minus 70 minut na fajné ocelové pánvi. Ke konci můžeme maso trochu podlít vodou, abysme měli víc šťávy. Ale čím míň podlíváte, tím lepší a pivnější sosík. Maso podáváme s rýží a nesmíme zapomenout talíř ozdobit osmaženou cibulkou, párkem a sosem z pánve.


1 komentář: