neděle 2. prosince 2012

Krupicová polívka

Po tomhle jídle by se leckomu zvedl kufr, ale já sem schopnej zdlabat celej hrnec na posezení. Je to taky první recept, po kterým sem se sháněl, když sem se odstěhoval do vlastního. V podstatě je to voda s krupicí a kvasnicema. Cena asi 2 koruny na porci, jestli vůbec... :)

Suroviny:
 kus másla
5 lžic dětské krupičky
půl kostky zeleninovýho bujónu
petrželka
sůl, pepř
kostka droždí
strouhanka
1 vajíčko

Prvně si připravíme polívku. V hrnci rozpusťte máslo a nasypte do něj 5 lžic krupičky. Zamíchejte a dolijte vodou. Pořád míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky. Až vám polívka začne vařit a bude mít nějakou tu hustotu, hoďte do ní půl kostky bujónu. Potom trochu petrželky, pokud máte a trochu soli a pepře. Tím je polívka hotová. Ale bez kvasnicových knedlíčků o není ono.

Na knedlíčky si v menším rendlíčku rozpusťte máslo a nasypte do něj rozdrobenou kostku droždí, zamíchejte a přihoďte strouhanku. Až nabobtná, vypněte plamen a míchejte. Až směs trochu zchladne, přidejte do ní vajíčko a zamíchejte. Vytvarujte knedlíčky a hoďte do polívky.

I když tahle polívka vypadá hodně jednoduše, je celkem o cviku a může se stát, že se vám napoprvé nepodaří. Klíč je v pořádným mícháním na začátku robení polívky. Na to pozor. A ještě počítejte s tím, že druhej den bude mnohem hustší. Komu to vadí, může ji při ohřívání doředit vodou. Na chuti neztratí.


Žádné komentáře:

Okomentovat