neděle 2. prosince 2012

Svatomartinský kuře, moravský zelí

Po dlouhým měsíci sem zpátky s novým příspěvkem. A bude jich teď trochu víc. Sice jen recepty, bo fast foody ke konci roku chrápou na vavřínech (i když nechápu, kdo by v dnešní době chtěl spát na stromě) a jedinou novinku představí zítra Burger King. Nejspíš ještě Bageterie Boulevard, ale její umístění v Ostravě mezi Burger Kingem a KFC je pro mě hodně nepraktický. No každopádně zpátky k dnešnímu receptu.

Nechci být tímhle receptem za Babicu, ale na to už je asi pozdě. Prostě se svatej Martin rozhodl, že bude mít svátek před výplatou. A husa/kachna byla zrovna mimo moje možnosti. Nebo spíš moje priority byly jinde než v trochu jiné barvě masa. Tak sem husu nahradil (hnusný slovo v kuchyni) kuřetem a co se nestalo. Ono to bylo ještě lepší, než když sem minule pekl kachnu. Nejspíš to bylo tím pivem... Jo a taky přikládám recept na pořádný moravský zelí, protože když vidím ty Pardubičáky a podobně dělat kysaný zelí v mikrovlnce, tak mě vstávaj klky ve střevech.

Suroviny (2 porce):
2 kuřecí čtvrtky
černý pivo (+ jedno, dvě na zapití)
kmín
sádlo
sůl
knedlík

na zelí:
pytlík kysanýho zelí
brambor
cibule
sádlo
ocet
cukr krystal
sůl

Pekáč si pořádně vymažte sádlem, dejte na něho omytý kuře, osolte, pořádně okmínujte, podlijte trochou vody a dejte přikrytý do trouby. Po půl hodině odklopte, přilejte pivo, zbytek piva dopijte. Kuře ještě pořádně propečte a až budete mít kůrčičku, máte hotovo. Tohle kuře je nejlepší se zelím a knedlíkem.

A jak na pořádný moravský zelí? Jednoduše. Na sádle si usmažte do zlatova na jemno nakrájenou cibulku. Zelí vyždímejte od nálevu, nakrájejte na menší kousky a hoďte k cibuli. Podlejte vodou tak, aby zelí jen trochu plavalo. Přidejte sůl a trochu kmínu. Duste do měkka, občas promíchejte a pozor, aby se vám nepřichytilo k hrnci. Až je měkký, přidejte trochu nastrouhanýho bramboru. Brambor pustí škrob a zelí vám zahustí. Nikdy tam nedávejte mouku! Ještě chvilku poduste. Až bude mít zelíčko krásnou konzistenci, přidejte cukr a kapku jablečnýho octa. Poměr je na vás. Každej má rád svoje zelíčko jinak. Případně ještě trochu dosolte. Pokud jednou ochutnáte toto zelí, už nikdy si ho nebudete chtít dát v jakékoliv restauraci v Čechách, protože vám donesou vždycky jenom horší... :) Úplně stejně můžete udělat i zelí červený, jen se dusí kratší dobu a dělá se víc na sladko.


Žádné komentáře:

Okomentovat