neděle 29. dubna 2012

Šunkovosýrový penne

Po nedávným hraním si na Babicu, který kupodivu dopadlo vcelku dobře, sem se rozhodl zahrát si i na Pohlreicha a udělat něco kapku luxusnějšího než jídlo typu "co dům dal". Sice italskou kuchyni moc nemusím (zdravím výjimku pizzu), ale v takovýhle vedrech se steak nebo svíčková baští dost špatně. To by člověk pak musel zalít pivem a dát si šlofíka alespoň 2 hodiny. Ale nejsme v Řecku, tak co se dá dělat... Výběru sýra na vaření věnujte dobrou pozornost, protože jeho chuť a smrad bude hlavní chuťová složka celýho jídla. Pokud tohle náhodou čte nějaká těhule z mimibazaru a manžovi chce připravit pořádnou baštu, tak bych rád upozornil, že eidam se na tenhle recept opravdu použít nedá!

Suroviny (pro 2 lidi):
těstoviny penne
olivovej olej
20 dkg dobré šunky
10 dkg tvrdýho smradlavýho sýra (ementál a podobně)
bazalka
400 ml smetany
sůl, pepř
1 žloutek

Dejte si vařit podle návodu těstoviny. Šunku si nakrájejte na kostičky a nějakej ten plátek si nechte na ozdobení, pokud chcete. Šunku nakrájenou na kostičky šoupněte na olivovej olej a pořádně osmažte. Mezitím si do mísy nalijte smetanu a přidejte žloutek. Sýr si nastrouhejte na jemno a většinu z toho přihoďte ke smetaně se žloutkem (něco si nechte na posypání hotovýho jídla). Potom do stejné mísy ještě přidejte nasekanou, nejlíp čerstvou, bazalku. Trochu přisolte (podle sýra) a dobře opepřete. Všechno promíchejte. Až budou těstoviny uvařený na al dente, slijte je a hoďte na pánev, kde se vám smaží šunka na oleji. Zalijte připravenou směsí a za stálýho míchání chvíli povařte. Vedle na jiné pánvičce si můžete mezitím osmažit proužky zbylé šunky na ozdobení. Až se smetana spojí s nastrouhaným sýrem a omáčka začne pěkně tuhnout, kydněte těstoviny na talíř, posypte zbylým sýrem, ozdobte třeba šunkou a bazalkou a můžete jíst.

sobota 28. dubna 2012

Mega Pocket Barbecue, KFC

K téhle novince jsem přišel jak slepej k houslím. S přítelkyní jsme jezdili po Praze metrem z jednoho konce na druhej, bo program byl hodně nabitej a oba nás chytlo čůrání zrovna pod Václavským náměstím. No co se dalo dělat. V metru záchody nejsou a v chodbách metra je taky většinou nenajdete, tak jsme museli vylízt na slavnej václavák a hledat nějaký záchody. Doby veřejných záchodků jsou pryč a za stánek s vyhlášenou klobásou za stovku se vyčůrat nejde, protože Japonci mají objektivy všude. Volba padla na KFC. Záchody v druhým patře samozřejmě zavřený, tak se omlouvám vozíčkářům za použití jejich WC, ale to už je problém provozovny. Po tomto krásném vylučovacím a důležitýma informacema nabitým odstavci se dostáváme konečně k jádru pudla.


Po bláznivých twistrech tady máme pořádnej sandwich. Mega Pocket Barbecue. Co v něm všechno najdete? Hashbrown, kuřecí maso v pálivým obalu, zelí, rajče, plátek sýra, slaninu, barbecue omáčku a to všechno v tortille. Zní to pěkně a kombinace surovin není špatně vymyšlená. Bohužel to nějak nefunguje. Jednotlivý suroviny samy o sobě nejsou špatný, ale ve výsledku vás kombinace chutí nijak neohromí a podruhé si ho nejspíš nedáte.


Zelenina je dobrá a čerstvá. Sýr není špatnej, slanina klasicky syrová (kdy už se KFC naučí opíkat slaninu?) a hashbrown ani neucítíte. Proč? Protože KFC nenapadlo nic lepšího, než k pálivýmu masu přihodit ještě pikantní omáčku. Samotný maso je dobrý a pálivý tak akorát. Ale omáčka je nějakej mix mezi kečupem, barbecue omáčkou a chilli omáčkou. V Mega Pocketu je spousta věcí, spousta chutí a rozhodně nebyl nejlepší nápad do toho ještě dávat omáčku o další spoustě chutí. Prostě nevyvážený jak jednonohej gymnasta. Tyhlety bláznivý recepty, kterýma nás KFC poslední dobou oblažuje, pochází kdesi z Polska. Kuchaře, kterej tohle vymyslel a ještě to nazval Barbecue, bych kopl do prdele a poslal na školení do Ameriky. Takhle se vám po kousnutí v puse vytvoří blíže neidentifikovatelná pálivá chuť, která vás bude provázet od začátku do konce Mega Pocketu.


Není to žádná katastrofa a možná si i pochutnáte. Ale není nejlevnější (cena na prvním obrázku) a KFC nabízí lepší pochutiny. Proto si ho nejspíš podruhé nedáte. Já osobně fandím Mega Pocket Brazer, kterej díky fantastické omáčce a vyladěným chutím je to nejlepší, co vám v KFC zabalí do tortilly. Začínám se trochu bát, co na nás Poláci vytáhnou příště...

Vídeňák, Bageterie Boulevard

Konečně sem se seznámil s Bageterií Boulevard. A jako správnej Ostravák sem si na jejich dobrůtky zašel do Prahy. I když díky Nové Karolíně jsou v Ostravě konečně další, nový fast foody, tak jejich počet a různorodost v pražských centrech vám vezme dech. Po tom zase začnete dýchat a zjistíte, že na libanonský nebo norský blafy chuť nemáte a pochybně vypadající pizzerie vypadá tak nějak... pochybně. Naštěstí americká klasika to jistí. I když Bageterie Boulevard je českýho původu a obložený bagety pochází kdoví odkud, tak inspirace Subwayem se popřít nedá. Naštěstí pro mě jen inspirace, protože na rozdíl od Subwaye nabídka jídel u BB nestojí jen na bagetách. Proti bagetám nic nemám a občas si doma nějakou fajně obložím. Ale jíst zdravý jídlo ve fast foodu? Ha! Ani náhodou. Po rozkoukání po Bageterii a pečlivým vybíráním svojí snídaně sem měl jasno. Vídeňák! Když se něco na promo fotce tak krásně leskne, zaručuje to tu správnou dávku tuku na ranní lítání metrem sem a tam. Posuďte sami:


Nikde sem nenašel složení, ale od pohledu celkem jasný. Dva malý opečený párečky, opečená slanina, sýr, nějakej ten kečup a majonéza. To všecko v rozpečený bagetce. A i když na promo fotce vidět není, tak je tam ještě opečená cibulka. Kombinace vskutku královská. Jakoby to dělali na míru přímo mě. Žádná zelenina, jen samý dobrý tučný věci. Takovej Swiss King hot-dogů. Ještě nemáte zaslintaný triko? Tak čtěte dál.


Skutečnost se od obrázku samozřejmě trochu liší. Halt se takováhle věc špatně čančá a komu se to nelíbí, může se napást někde v lese. Takže k samotnýmu jídlu. Chutná to tak, jak to zní. Fantasticky. Kombinace kvalitních párečků, cheddaru a smažené cibulky dělá kouzlo celýho hot-dogu. Když se vám pak do toho zamotá slanina, kombinace chutí vás posadí na prdel. Majonéza s kečupem hrajou druhý housle a spíš tu chuť podkreslujou, než aby ji nějak výraznějí vytvářely. Pokud máte kvalitní párek, tak je to přesně tak, jak to má být. Kuchař, kterej toto skládal dohromady, rozhodně věděl, co dělá. A rozhodně se trefil do vkusu lidí, kteří se tuhle kalorickou polobombu nebojí objednat.


Cena 39 korun. To je za vytuněnej hot-dog celkem rozumný. Naprosto ideální koupě pokud spěcháte do hospůdky hladoví a nechcete pít nalačno. Nebo pokud máte prostě chuť na něco dobrýho a do večeře/oběda daleko. Jediný bezvýznamný minus byly trochu míň opečený párečky. Jinak si nemůžu stěžovat naprosto na nic. Za pár kaček dostanete opravdovou fajnovku s klasickou kombinací chutí, která nemůže urazit žádnýho masožravce.

středa 11. dubna 2012

Brazer Twister Bombaj, KFC

Jak jste si určitě dávno všimli, tak v KFC běží už delší dobu nová akce. Co týden, to novej Twister. Já tuhle akci úspěšně ignoroval, i přes pořádný reklamní masáže, protože na ty tortilly moc nejsem. Klasickýho Twistra sem párkrát měl a chutnal mi. Mega Pocket od KFC sem měl taky a taky mi moc chutnal. Ale není to nic, co bych si dával pravidelně. Jedné tortilly se prostě nenajím a kupovat dvě, to bych se v KFC pěkně prohnul. Ale rajčatová tortilla s kari omáčkou a ananasem? Téhle kombinaci sem odolat prostě nemohl.


Jak se můžete dočíst na obrázku, tortilla obsahuje grilovaný maso, kari omáčku, ananas a salát. Samotná tortilla je rajčatová. Jakkoliv tahle kombinace zní exoticky a šíleně, tak vůbec není. Kuřecí maso s kari omáčkou a ananasem dneska dostanete v každé třetí restauraci. Šílenost spíš tkví v tom, že je to v tortille, ještě ke všemu rajčatové. Podle ohlasů u předchozích Twisterů dělaly výslednou chuť hlavně omáčky. Tenhle je tak trochu výjimkou. Omáčka je určitě hodně výrazná, ale celkovou chuť Twistru Bombaj tvoří společně s ananasem. Samotný maso hraje třetí housle a v tortille tvoří chuťově nevýraznou, neutrální výplň. Zelí neucítíte vůbec a rajčatovou chuť tortilly pochytíte jen minimálně. Obyčejná tortilla by možná byla lepší, aby se chutě líp vyvážily.


Trošku mi vadilo, že ananas byl studenej a zbytek tortilly teplej. Osobně bych nahřál i ananas, protože kombinace teplýho a studenýho zároveň v puse moc příjemná není. Troufnu si říct, že i kvůli tomu máte problém vůbec v puse pochytat i ostatní chutě. Takže co říct závěrem. Žádný překvapení se nekoná. Bombaj chutná jak kari s ananasem. Cena 79,- samostatně a 119,- v menu mi přijde trochu nadsazená. Cena kari omáčky a pár kousků ananasu na porci je skoro nulová a maso, za který platíte nejvíc, nakonec skoro ani neucítíte. Škoda. Pokud chcete ochutnat něco novýho, Bombaj určitě ochutnejte. Já osobně si ho už nedám a pokud dostanu chuť na tortillu v KFC, sáhnu po Mega Pocket Brazer s úžasnou pepřovou omáčkou.

PS: Taky sem dojídal Kentucky kuře po přítelkyni a poprvé v životě to bylo přesolený. A to přesolený jako prase. Chuť bylinek nikde a žáha dostala nálož jak sviňa. KFC si neumí držet standard kvality a je to celkem škoda. Po tomhle "fiasku" se budu bát objednávat Kentucky příště. Docela by mě zajímalo, jak je možný přesolit směs, kterou už jim tam vozí v podstatě hotovou. Chtělo by to pořádně zaškolit zaměstnance.

Pečená kachna

Jak upíct naprosto luxusní kachničku? Na pomerančích? Na medu? Ne! Nejlepší je pomalu pečená kachna s příchutí, a teď se podržte, kachny! Mňam!

Suroviny:
1 kachna bez drobů (vykuchaná)
sůl
kmín
olej
voda

Pořádně si přivstaňte. Kachnu umejte, pořádně osolte, okmínujte a šoupněte na pekáč. Trochu vody smíchejte s trochou oleje a kachnu tím podlijte. Zakryjte pekáč víkem a šoupněte do trouby (pro ukrajinské obyvatelstvo ČR: "do rúry"). Pečte nějaký 3 hodinky na málo stupňů (cca 130) zakrytý. Potom odkryjte víko a pečte ještě dalších 30-40 minut. Občas kachnu polívejte šťávičkou, která se z kachny vypekla. Tím uděláte parádní kůrčičku. Se zelím a knedlíčkem chutná naprosto bombasticky. A až dojedete kachnu, tak nechejte výpeček vytuhnout v ledničce a máte úžasný kachní sádlo na chleba!

Řízky naruby

Jeden z receptů, kterej asi většina z vás zná. Pokud ne, můžu nesměle doporučit. Ještě bych rád dodal, že místo vepřovýho masa to chutná výborně i s kuřecím.

Suroviny (2 porce):
2 vepřový řízky
4 stroužky česneku
2 vajíčka
strouhanka
15 dkg slaniny
1 velká cibule
olej
sůl

Řízky si naklepte. Pořádně osolte a potřete rozmačkaným česnekem z obou stran. Potom zasypte strouhankou a pořádně ji do masa zatlačte, ať všechna neopadá. Obalte ve vajíčku a usmažte na pánvičce. Smažení nemusíte moc přehánět, protože se to ještě bude píct v troubě. Pekáč si vymažte, položte naspod půlku slaniny, posypte půlkou nakrájené cibule a na to položte osmahnutý řízky. Na řízky položte druhou půlku slaniny a zasypte zbytkem cibule. Šoupněte do trouby (pro maďarské obyvatelstvo ČR: "do rúry") a pečte odkrytý dobrou půlhodinku. Jako příloha sou super brambory na všecky způsoby.

úterý 3. dubna 2012

McSmažák, Chickenburger Fresh, Snack Wrap Chicken, Mcdonald's

Nedávno se McDonald's ptal lidí, jak by si v ČR představovali pořádnej českej hambáč. A výsledek? McSmažák! Vepřo-knedlo-zelo-burger zněl taky dobře, ale nakonec se McDonald's rozhodli takto. Smaženej sýr v housce si můžete dneska koupit u leckerýho hladovýho okna. Dokonce se u nás prodávaj i smažený tvarůžky v housce. Na McTvargl se ale zatím u Mcdonald's nejspíš necítí, tak se podívejme, jak dopadla tahle novinka. A když už sem tam byl, tak sem si nechal do papírovýho pytlíku přihodit ještě Chickenburger Fresh a Snack Wrap Chicken, abych zjistil, co dneska dlabe mládež za dvacku po cestě ze školy.


Začnu horkou novinkou, McSmažákem. Skládá se ze smaženýho sýra, housky a majonézy. Jak ďábelsky jednoduchý. Já osobně obyčejnej smaženej sýr v housce z hladovýho okna u náměstí rád nemám, protože z toho českýho pečiva se prostě burgery dělat nedají a už vůbec ne se smaženým sýrem. McDonald's použil jeho obyčenou, měkkoučkou a vláčnou houstičku, kydl na to majonézu s nasekanýma okurkama (stejná, jakou používá do Filet-O-Fish), do toho vrazil smaženej eidam a pravej českej "hambáč" je na světě. A překvapivě to není ani tak hnusný, jak to zní. Smaženej sýr je sám o sobě celkem dobrej, i když to nebude podle mě úplně košer eidam. Ten chutná trošku jinak. Ale rozhodně to chutná líp, než vyhlášenej smažák Javor. Taky mohli trochu šetřit se strouhankou. Té tam je na můj vkus víc než dost. Když se k tomu ale přidá fantasticky ochucená majonéza (trošku nakyslá chuť), tak se ten sendvič dá nazvat i celkem povedeným. Hitparádu hamburgerů by asi stěží vyhrál, ale za 30 korun je to solidní sendvič na chuť. A pokud si člověk dá dva a chvilku počká, než mu slehnou, tak se klidně i nají.



Další na řadě je Chickenburger Fresh. Obyčejnej Chickenburger sem ochutnával kdysi dávno a celkem mi chutnal. Když se na svět prve podíval tady ten, tak všeci hned začali nadávat, že starej byl lepší, ať vráti ten starej, že McDonald's je zlá nadnárodní korporace, že jim ukradli hračky a já nevím co ještě. Podle mě celkem bezdůvodně. Lidem spíš vadilo, že kvůli nové "receptůře" zdražil o 10 korun. Jen ať si děcka pěkně zvykaj, benzín taky zdražil o 10 korun za poslední rok a to má stejnou recepturu. :)


Tak sem si teda koupil ten novej na ochutnání. Po rozbalení na mě vykoukl jakejsi oranžovej bobek. Sice malej, ale co se váhy týče, tak za 30 korun celkem luxusní úlovek. Obsahuje mletý kuřecí maso, salát, cibuli, rajče a dvě omáčky. Majonézu a pikantní omáčku. Všechno v klasické malé housce od McDonald's. Jinak co se týče té cibule, tak to byl podle mě spíš omyl a nějak se mi tam zatoulala. Salát i rajče celkem dobrý. Trochu mi tam chyběl plátek sýra. Pikantní omáčka s majonézou se chuťově snoubila celkem pěkně a dodala tomu takovej jemnej pikantní nádech. K čemu bych měl ovšem pořádnou výtku, je maso. Nevím nevím, ale minulej rok se mě to maso zdálo lepší. Teďka bylo našedlý a s trochou nadsázky by se dalo chuťově srovnat s kuřecíma nugetama někde v sámošce. Což je špatně. Buď McDonald's v těhle plackách snížila obsah masa na úkor nějaké škrobové moučky a podobně nebo nevím. Už je mi teda konečně jasný, proč McChicken je o tolik dražší. Protože je tam sice taky mletý kuřecí, ale s mnohem vyšším podílem kuřecího masa. Dokonce McChicken po kuřeti i chutná. Proč nemůže tohle?! No ale ve výsledku to maso stejně v sendviči vůbec necítíte (nemá výraznější chuť) a cítíte jen opravdu povedenou kombinaci omáček se zeleninou. Za 30 korun na chuť? Proč ne...


A jak je na tom Snack Wrap Chicken? Když sem se podíval do mýho úžasnýho pytlíku (papírovýho od McDonald's), tak sem se musel pousmát. Vedle dvou jakš takž obstojně velkých sendvičú se krčila nějaká minitrubička. Ale na druhou stranu to stojí dvacku. Za dvacku si dneska nekoupíte ani vlašák s rohlíkama. Ani 10 těch rohlíků, když už sme u toho. Takže tahle pozvánka do miniaturia se dá celkem pochopit. Co se ovšem pochopit nedá, je chuť. Jak mám McDonald's a fast foody a vůbec všechno jídlo rád (kromě mýho úhlavního nepřítele, kopru), a věci, co má člověk rád, by se neměly urážet, tak tohle byla teda řádná sračka. Jako chápu snahu McDonald's udělat "zdravou" alternativu k nejprodávanějšímu sendviči, cheeseburgeru, ale tohle byl teda řádnej krok stranou. Kdyby takovej krok stranou udělal Neil Armstrong, tak si orazí přilbu o Měsíc a lidi by se mu smáli dodnes. Prostě fuj. Samotná tortilla by se ještě dala označit za jedlou, ale s tím kuřecím čímsi (viz výš, stejnej materiál) je to opravdu tragédie. Pikantní omáčka (která je sama o sobě dobrá) se k tortille vůbec nehodí a opravdu mě zaráží, jak pár samo o sobě normálních surovin může spáchat tohle. A když kousnete do sejra, kterej se tam už opravdu, ale opravdu nehodí, tak je dílo pekla dokonáno. Prostě naprosto nezvládnutá kombinace chutí a ten člověk, kterej tohle vymyslel, by měl přestat olizovat lavečky v parku, aby měl na jazyku ještě vůbec nějaký chuťový pohárky. A ještě sem se nevyjádřil k tomu salátu tam. Ten byl OK a protože tam vůbec nebyl cítit, tak nic nepokazil, ale bohužel ani nevylepšil.


Co říct závěrem? McSmažák se jim celkem povedl a nejspíš si ho ještě někdy dám (i když já radši ty pořádný hambáče), Chickenburger Fresh se chuťově taky vyvedl, ale chtělo by to zlepšit kvalitu "masa". A Snack Wrap Chicken by to chtělo taky vylepšit. Nejlíp tak, aby nechutnal jak pikantní zvratky...

pondělí 2. dubna 2012

Švestková omáčka

Máte chuť na parádní švestkovou omáčku? Ne? Tak nic. Ale kdybyste ji náhodou dostaly, tak tady je jeden recept na přímo luxusní verzi téhle klasické omáčky.

Suroviny (pro 2 obří porce omáčky):
75 g másla
200 g povidel
jíška
sůl
cukr
citronová šťáva (ne sirup proboha!)
mletá skořice
50 g sušených švestek
125 ml smetana 12%

Máslo si rozpustíme v hrnci a přidáme k němu povidla. Povidla pořádně prosmažíme na másle a zalijeme 0,5 litrem vody. Pořádně zamícháme a zahustíme jíškou. Necháme chvilku povařit. Přidáme sůl, cukr a šťávu z citronu podle potřeby a chuti. Potom přidáme mletou skořici a 50 g na nudličky nakrájených sušených švestek. Pořádně povaříme. Ke konci vaření přidáme zhruba 125 ml smetany, zamícháme a ještě chvilku povaříme. Ochutnáme, dochutíme a můžeme lít na talíř. Nejlepší je k uzenýmu s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.