sobota 30. června 2012

Twister a Caesar Brazer salát, KFC

Byl sem si vyzvednout svůj Twister zdarma za vyplněnej dotazník. Trochu mě rozladilo, že na rozdíl od minula ho tentokrát dostal jen člověk, kterej si koupí nějaký menu. Takhle se vydělává! Ale furt je to samozřejmě krásnej bonus, tak proč ne. No a tak mě napadlo, že tu na něho vlastně ještě není recenze. Recenze to bude krátká, protože nebude moc o čem psát. Proto to spláchnu rovnou i s Caesar Brazer salátem, kterej sem měl to štěstí poněkolikáté ochutnat.


Podle KFC se Twister skládá z Hot & Spicy™ stripsů zabalených v pšeničné tortille se salátem, rajčaty a majonézou. Je tam všechno. Můžu potvrdit. Masíčko pálí tak akorát. Zelenina je klasicky dobrá. Majonéza mi přišla trochu moc tekutá. Asi se smíchala s vodou z rajčete. A chuťově slabší. Nebo sem ji tam měl prostě málo, protože sem ji v puse moc necítil. Tortilla mě na očuch i na chuť přišla trochu moc pšeničná. Kdyby se trochu víc prohřála, určitě by to bylo lepší. Chutnala úplně jako syrová. Dnešní Twister se halt moc nevydařil. Ale už sem ho měl víckrát a obecně ho musím pochválit. I když nebyl dneska ideální, tak chutě jsou v něm opravdu pěkně sladěný a právem patří mezi stálice KFC. Cena je 79,- samostatně a 119,- v menu. To je celkem rozumná cena, ale jen pokud nejste velcí jedlící. Jednoho Twisteru se halt nenajím. Ani v menu s hranolkama. A v konkurenci s Mega Pocketem Brazerem u mě Twister nemá šanci. Toho se aspoň najím.


A co slavnej Caesar Brazer salát? Toho se samozřejmě nenajím už vůbec, ale je kur*a dobrej! Parádní grilovaný Brazer masíčko, směs salátů s rajčatama, provensálským kořením, parmazánem a dressingem. Tenhle salát nepatří rozhodně mezi nejlevnější produkty, ale dostanete ho solidní nálož a většině holek, případně fanouškům Lunetiků určitě stačit bude. Je v něm celkem velkej kus masa a dostanete pěknej pytlík dressingu. Co se salátu týče, KFC poráží konkurenci na plné čáře. Na léto opravdu ideální záležitost pro majitelky vagín. Cena 99,-.




Multikulturní Quesadilla

Že multikulturalismus v Evropě nefunguje, všichni (kromě EU) víme. Ale v jídle by fungovat mohl. Minimálně Babica by souhlasil. Proč tu plácám tyhle voloviny? To mě totiž zase napadl nějakej recept. Znáte Quesadillu? To vezmete tortillu, hodíte na pánev, hodíte něco na ni a překlopíte. Já to trochu vylepšil. Tortillu sem neměl, tak sem podle Babicovi univerzální rady použil něco jinýho. Libanonskej chleba. Tak to sem vzal libanonskej chleba, narval do něj spoustu nastrouhané goudy, zelený olivy, nakrájený holandský párky, trochu rukoly a šoupnul zapíct do trouby. Výsledek? Celkem dobrá bašta. Klidně můžete zkusit.

pondělí 25. června 2012

Grander Texas, KFC

Místo téhle recenze tu měla být recenze na Milánskou bagetu od Bageterie Boulevard. Ale protože do Moravistánu asi nevedou silnice a je opravdu velký problém dodržet první (druhý i třetí) letní den, tak sem se musel poohlídnout jinde. Kdybych se aspoň na tu bagetu tak netěšil... No vybral sem si náhradu v podobě Grander Texasu od KFC. A chybu sem rozhodně neudělal! Tenhle velikán je s náma už několik let a dokonce měl/má takovej úspěch, že nahradil původní Grander.


Podle popisku obsahuje kus kuřecího řízku v těstíčku Hot&Spicy™, majonézu, speciální BBQ omáčku, salát, slaninu, červenou cibuli a čedar. To všechno v "křupavé sezamové bulce". Že je dobrej sem psal už navrchu. Ale trocha kritiky taky neuškodí. Takže "křupavá" houska? Tu sem nenašel. Našel sem klasickou housku, která se u nás prodává pod názvem "víkendové pečivo". Dobrá, ale křupavá teda rozhodně ne. Sezam tam byl. Ještě si trochu, jako vždy u KFC, musím postěžovat na slaninu. Sice se její kvalita zlepšila, ale to i díky tomu, že je tenčí a konečně se do ní dá kousnout. Ale kdy se ji konečně naučí opíkat? Slanina v mým sendviči byla stěží na půli cesty ke kýžené hnědé barvě a křupavosti. Sýr a salát nebyl v sendviči vůbec cítit, ale to snad ani nikdo nečekal. A od teď tu budu pět samou chválu.


Maso jako vždy vynikající. A to ale opravdu vynikající. Takhle dobře okořeněnej a hlavně akorát propečenej a křupavoučkej řízeček se vám doma prostě nepodaří. A pokud jo, chci recept s postupem! Konečně sem si spravil chuť po konkurenčním kuřecím Chicken Goalu. Další parádní bomba se skrývá v kombinaci omáček, kterou sem si pochvaloval už i v BBQ Beef XL od další konkurence (začínám zjišťovat, že nějak často chodím do fast foodů :) ). Barbecue omáčka od Burger Kinga mi sice chutnala o chlup víc, ale ani od KFC nebyla k zahození. Rozhodně byla víc pikantní a to se ke kuřetí hodí krásně. K tomu byla parádní hustá a chuťově hutná majonéza. Kombinace těchto dvou omáček je obecně super. V USA už to povýšili na tu úroveň, že vyrábí bílou majonézovou BBQ omáčku. A do toho všeho přišlo něco, co chybělo zmiňovanýmu sendviči od Burger Kingu. Tím něčím byla červená cibule. Červená cibule v sendviči byla hodně výrazná a nádherně slaďovala chuť BBQ omáčky s chutí majonézy. Do toho všeho se vám v puse válelo krásně pikantní kuřecí masíčko.


Co víc dodat? Parádně sladěná chuťová kombinace s jedním menším minusem a sice slaninou. Pokud KFC není schopno pořádně propíct (a tím dodat potřebnou chuť) slanině, nemělo by ji radši ani používat. V sendviči ji neucítíte a mohli by aspoň zlevnit... Ale nic víc vytknout nemůžu. Opravdová paráda a rozhodně si ho dám znova a znova. Jen mě mrzí, že sem ho "neobjevil" dřív. Pokud nemáte nic proti lehce pikantním jídlům a BBQ omáčce, můžu jenom doporučit. Cena je 135,- v menu a 89,- samostatně.

PS: Zase sem k účtence dostal pozvánku do průzkumu a jako odměnu pak twister zdarma. Už podruhé v poslední době. To dávají skoro každýmu nebo sem si právě vybral svoje štěstí na dalších 10 let? :)

úterý 5. června 2012

Chicken Goal, McDonald's

Fotbalové parádičky

A máme tady recenzi na druhej sendvič z poslední akce od McDonald's. Recenze to bude kratší než u Double Beef Kick, protože na tomhle sendviči opravdu není nic speciálního a nic, co by ho jakýmkoliv způsobem vyřadilo pryč z šedýho průměru, na kterej si příští rok už nikdo nevzpomene.


Složení není vůbec špatný. Mletý kuřecí ve strouhance, plátek čedaru, ledovej salát, rajčata, bílá cibule a omáčka McChicken. Fotbalová houska nesmí chybět. Rozebírat všechny suroviny jednu po druhé nebudu. Omáčku McChicken asi všichni znáte a na zelenině se nedá co zkazit. Houska je nasládlá a má hodně výraznou chuť. Blíž bych rád rozebral jenom masovou placku.


Sice sem McChicken neměl přes půl roku, ale mám takovej dojem, že maso je tam kvalitnější než u Chicken Goal. Z čeho se skládá placka McChicken můžete nalézt třeba ZDE. Je to sice z amerických stránek McDonald's, ale základní sendviče mají stejný složení po celým světě, aby chutnaly všude stejně. Složení je jednoduchý. Maso (z kuřecích prsíček), voda, sůl a fosforečnan sodný (E339), kterej funguje jako stabilizátor a škodlivostí 2 patří mezi neškodlivý látky. To jen aby se tu zase neobjevil nějakej bioblázen, kterej bude tvrdit, že v tom sou kuřecí separáty a podobný hnusy. Složení strouhanky už je pak naprostej chemickej kolotoč. Ale té tam zase tolik není.


To by bylo ke kuřecí placce od McChicken. Jak je na tom složení placky z Chicken Goal si můžeme jenom tipovat. Jak už sem psal výše, kvalitativně mi opravdu přijde horší než placka u McChicken. A samozřejmě i chuťově. Pokud ochutnáte samotnou placku, tak se její chuť blíží spíš mraženým kuřecím nugetám v supermarketu než k samotnýmu namletýmu kuřeti. Barva se taky blíží spíš nugetám ze separátu než barvě kuřecího masa. Placku u Chicken Goal proto hodnotím lehce podprůměrně.


Co se týče chutě sendviče jako celku, tam si není na co stěžovat. Dobře zvolená kombinace zeleniny a omáčky, společně se sýrem a kuřecí plackou tvoří pěkně sladěnou chuť. Určitě takovou, jako čekáte po přečtení surovin na obrázku. Sendvič ničím nepřekvapí, neohromí, ale chutná dobře. Jedinou a ohromnou výtku bych měl, podobně jako u Double Beef Kick, ohledně ceny. Cena je stejná a sice 95,- samotnej sendvič a 135,- v McMenu. To mi samozřejmě přijde přehnaný. Zvlášť při opravdu pochybným složením kuřecí placky. Není to ani tak chuť jako spíš cena, která tenhle sendvič odhodí do zapomnění. To mě osobně netrápí, protože si tenhle sendvič znova určitě nedám.

neděle 3. června 2012

Pizzerie Fortuna, Ostrava, AKTUALIZACE

Rok zpátky sem tady psal recenzi na fajnou pizzerku, kde jste dostali dobrou pizzu. V neděli pak obří pizzu za cenu normální. Restauraci sem celkem vychválil, chodil tam celkem často a dycky si pochutnal. Pak sem na ni pár měsiců zanevřel. Po nějakým půl roce jsem si na tuhle restauraci vzpomněl, když sme šli s přítelkyní okolo v době oběda. Pizzu tam měli dycky dobrou, já měl chuť na pizzu, tak proč ne. Ale to, co nás tam čekalo, se snad ani popsat nedá.

Prostředí zůstává stejný, tam bych problém neviděl. Ale už nás mělo trknout to, že v celé restauraci kromě obsluhy nikdo (!) nebyl. Když mi donesli jídelní lístek, začal sem tušit, proč... Z luxusního výběru dobře kombinovaných pizz a pár dobře vymyšlených normálních jídel se stalo cosi... nepopsatelnýho. Ostatní jídla kromě pizzy v lístku popisovat nějak výraznějc nebudu. Prostě kuřecí plátek, vepřovej plátek a podobně. Oproti stavu před rokem bída s nouzí. Ale ještě si člověk vybere. Ale pizzař se asi říznul do kebule a spadl do pece, následkem čehož se mu uvařil mozek a vytekl nosem. Nebo si jinak nedokážu představit ty "úžasný" kombinace. Na každé pizze bylo jediný koření a sice bazalka. Žádný oregano nebo podobný opravdový koření. Bazalku na margheritě chápu, ale opravdu bych ji nestrkal všude. Ale to by mě ještě tak nevadilo. Opravdový peklo byly ostatní kombinace. Bazalka, hermelín, kukuřice, šunka. Hermelín, kukuřice, bazalka. Šunka, sýr, kukuřice, bazalka. Mořský plody, bazalka. Mořský plody, sýr, bazalka. Nějak takhle to v mých očích vypadalo. Různý variace na nějakých 10 surovin. Ceny s lepšíma surovinama (mořský plody) vyhozená na 160 korun. Všechno vám tam samozřejmě nahází z mrazáku, takže cena neodpovídá. Všechny pizzy byly nějakej slabej mix mezi italskýma a českýma chutěma. Prostě jídelní lístek o 4000% horší než před rokem.

No co už. Pivo na stole, já na židli, tak si už něco vyberu a nebudu lozit z hospody do hospody. Přítelkyně si vybrala pizzu (drcený rajčata, šunka, hermelín, kukuřice, bazalka) a já si dal meníčko (nějakej závitek kuřecí). Teď přišla další bomba. Nebo spíš nepřišla. Po patnácti (!) minutách od objednání přišla servírka a řekla, že poslední závitek pan kuchař před chvilou komusi dal. Obhlídnul sem vnitřek restaurace, furt nikde nikdo. Za půl hodiny tam nikdo nebyl, ale před chvilou si to někdo objednal. Hmmm. No dobře. Ale výmluvu si mohli vymyslet lepší. Na otázku, jestli si dám něco jinýho, sem bez přemýšlení řekl "ne". S chutí sem se pustil do dobrýho (aspoň něco) piva a s napětím čekal aspoň na pizzu od přítelkyně. Ta přišla záhy potom a když sem ji viděl, nevěděl sem, jestli brečet nebo se rovnou smát.

Nekynutý těsto (mouka + voda), který nebylo ani osolený. Takže naprosto bez chuti, konzistence papundekl. Drcený rajčata? Hah! Kečup! Možná levný pomodoro. Ale vrstva více než průhledná. Šunka? Koupili ste si někdy pizzu z tesca za 12 korun? Takovou tu šunkovou, jak tam je ta nejlevnější "šunka" na kostičky? Tak nějak tak to vypadalo. Zhruba stejný množství mimochodem. Takže místo šunky nějakej na kostičky nakrájenej šunkovej salám. Množství zase menší než malé. A hermelín? Nebýt sem tam viditelnýho plátku plísně, ani bych ho nezahlídl. I když chuťově tam občas zacítit byl, ať zase nekřvidím. No ale množství zase menší než malé. Kukuřice? Půlka malé plechovky kukuřice za pět korun, která neměla žádnou chuť. No a ta bazlka? Tak ta tam, meinen herren und damen, nebyla vůbec.

Opravdu hnusný těsto, opravdu divná "šunka" a chybějící bazalka, která tomu jediná měla dávat nějakou chuť. V těstě nebyla ani sůl a na pizze ani oregáno. Takže člověk opravdu jedl suchej papundekl. Fuj. S odstupem času se ani nezlobím, že neměli to moje meníčko. Jak je možný takhle dojebat dobrou kuchyň za necelej rok? Nebo byl kuchař zrovna ten den navátej a nevěděl, co dělá? Těžko, bo i lístek stojí za prdlajs. No škoda. Tam mě už nikdy neuvidí a opravdu nedoporučuju návštěvu. Otočka o 180° oproti minulýmu roku. Vyhodit kuchaře a dát tam nějakýho normálního. Nebo aspoň zaškolit. Vždyť toto je hrůza a nedá se to žrát proboha.

PS: Akce obří pizza za cenu normální v neděli platí furt. Pokud chcete předražený obří frisbee, zajděte si pro ni. Jen ať vás proboha nenapadne jejich výtvor ochutnat...

Nakládaná krkovička s pečenýma hranolkama

Člověk otevře touhle dobou leták ze supermarketu a všude samá grilovačka. A pokud to člověk otevře hladovej, tak je zle. Na chatu daleko, doma gril nemám, ale i bez grilu se dá udělat luxusní krkovička. Předem naložený masa nekupuju, to už musí být opravdu nouze, tak sem přiletěl k řezníkovi pro pořádnej kus krkovičky a fajně ji naložil. A vzniklo z toho masíčko chutnější než masíčko samotnýho pánaboha! V jednoduchosti je síla. Tak už se konečně vyserte na kupovaný marinády, grilovací koření skombinovaný s kořením na kuře a podobný zvěrstva a urobte si pořádnou, jednoduchou a vynikající marinádu!

Suroviny:
krkovička
olej
chilli paprička
petrželka
česnek
sůl, pepř
brambory

Pokud máte krkovičku vcelku, nakrájejte si ji na tlustší plátky. Párkrát proklepněte hrubou stranou paličky na maso. Na bocích můžete naříznout, aby se maso nekroutilo. Pořádně osolte, opepřete čerstvým mletým pepřem, pořádně posypte petrželkou a hlavně pořádně potřete rozmačkaným česnekem. Všechny tyhle suroviny do masa pořádně vetřete z obou stran. Vemte si nějakou nádobu, nalijte do ní trošku oleje a vyválejte v něm masíčko. Maso v oleji opravdu nemusí plavat, ale tak do půlky plátku aby bylo. Do oleje k masu můžete dát ještě rozkrojenou chilli papričku. Opravdu doporučuju. Zavřete a nechte minimálně přes noc marinovat.

Druhej den si rozpalte olej v pánvi a dejte na ní maso (zbytek oleje z nádoby nezapomeňte i s papričkou přidat). Nechte pořádně zatáhnout po obou stranách, podlijte vařící nebo hodně horkou vodou (studenou ne, jinak vám pánev chytne, opravdu!!!) a přiklopte. Nechte dusit podle masa, tak 40-50 minut. Občas obraťte a podlejte horkou vodou. Až bude masíčko měkoučký a mít dobrou barvu, můžete ho šoupnout na talíř.

Jako přílohu sem si udělal domácí pečený hranolky. To si koupíte brambory, oškrábete je a nakrájíte na hranoly. Potom je šoupnete na 20 minut do vody, aby se vypustil přebytečnej škrob. Pak hranolky slijte, osušte a dejte na pečící papír na plech. Trochu osolte. Pečte kolem 50ti minut podle trouby (cca 200°C). Nezapomeňte je občas prohrábnout a na konci pořádně dosolit.