neděle 30. prosince 2012

Prosciutto pizza, Pizza Mizza expres

Kolem Pizzy Mizzy už sem chodil hodně dlouho, ale nikdy se nenechal přemluvit. Věci typu "teplý pult" mě docela děsí, ale zkusit se má všecko. I tak sem se nakonec rozhodl radši pro teplou pec a objednal si pizzu. Když už to mají v názvu, tak by ji měli mít přece dobrou. Pizza Mizza expres je slovenskej koncept, kterej byl nedávno oceněnej na Slovensku jako nejlepší značka. U nás Pizzu Mizzu můžete najít v Praze a v Ostravě. Vyplatí se tam chodit?


Pizza za 99,- má průměr 28 centimetrů a pro jednoho je to akorát. To se mi líbí. Na těstu najdete rajčatový základ, šunku a sýr. Prve něco k šunce. Pizza Mizza si hraje na Itálii a na Slovensku jim to prochází. Ale hned pod slovem "prosciutto" najdete slovo "šunková". Tolik k Itálii, co se šunky týče. Pravý prosciutto opravdu nečekejte. Ale mě osobně je to úplně šumák, protože českou šunku mám stejně radši. Sýr byl celkem nevýraznej a nejspíš to byla dokonce mozzarella. Tu na pizze poznáte tak, že má máslovou až skoro žádnou chuť a na pizze vám nezhnědne. No a zbývá rajčatovej základ a těsto. Na tyhle dvě věci se hodí jen jediný slovíčko. Geniální! Opravdu super. Základ naprostá rajčatová bomba s tím správným kořením a těsto opravdu jak z Itálie (a že sem se tam pizzy něco najedl). Když sem se zakousl do téhle pizzy, tak i přes českou šunku se mě v puse rozlil orgasmus a vzpomínky na jih Evropy. Chuťově naprostá paráda a pizza vám zmizne z talíře ani nebudete vědět jak.


Po pravdě jedna z nejlepších pizz, kterou v Ostravě seženete (v Praze sem taky lepší neměl, ale tam sem neobešel snad všechny pizzerky). A ještě za super cenu. Nenechte se zmást obrázkem, ale přesně takhle na oko "odfláknutou" pizzu vám na stůl hodí i na jihu Evropy. Ale jakmile máte ten správnej základ, tak na vršku ani tak nesejde. A tahle pizza mě chutí fakt dostala. Určitě si zajdu znova. Celkem škoda, že sem se téhle značce tak dlouho vyhýbal. Fajná muzika za dobrou cenu. Pokud v KFC a McDonald's není zrovna nic novýho, Pizza Mizza v Avionu je jasná volba. Pokud vám nevadí čekání na pizzu něco kolem 10-ti minut.

Jedinou výtku na tenhle koncept bych měl a sice jejich prohlášení na webu: "Největší pizza ve městě", který najdete přímo v názvu webu. Nabízejí i pizzy s průměrem 50 centimetrů. To opravdu není největší pizza v Ostravě a silně pochybuju, že bude největší v Praze. Tohle falešný vychloubání si opravdu můžou odpustit. Není ho třeba.

Vepřový maso s dijonskou hořčicí

Tohle je jeden trochu úchylnej recept, kterej měl být úplně, ale úplně jinak. No ale díky mojí lenosti z toho vzniklo toto. Ale ty chutě jsou tak dokonalý, že sem to sem prostě musel dát.

Suroviny (3 porce):
3 plátky vepřovýho masa
1 cibule
kus anglická slaniny vcelku
dijonská hořčice
hladká mouka
sádlo
2 vajíčka
sůl, pepř

Maso naklepte, pořádně osolte, opepřete a bohatě pomažte dijonskou hořčicí. Obalte v hladké mouce a vložte do pořádné pánve z velkou vrstvou rozpálenýho sádla. Zalijte rozkvedlanýma vajíčkama a chvilku smažte, sem tam otočte. Do pánve přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a slaninu. Potom opatrně zalijte trochou vařící vody. V ruce mějte pokličku, protože pánev vám bude hodně prskat a může i chytnout. Potom přiklopte a maso a směs v pánvi pomalu duste do měkka a hlídejte, aby se vám nepřipeklo. Jako příloha sou super brambory na jakejkoliv způsob.


neděle 16. prosince 2012

りんごとのポーク

Aneb japonský vepřový s jablky, cibulí, česnekem, sójovkou atd. Super kombinace, kterou vám česká kuchyně opravdu nenabídne. Výsledná chuť se celkem špatně popisuje. Je taková kyselkavo-slano-masová. Z talíře vám jídlo zmizne ani nebudete vědět jak.

Suroviny (2 porce):
2 vepřový řízky
1 velká cibule
2 velký stroužky česneku
1 velký zelený jablko
2 lžíce sójovky
2 lžíce růžového/bílého vína
2 lžíce oleje
rýže

Maso nakrájejte na tenký nudličky, trochu osolte a hoďte do mísy. Cibuli nakrájejte na jemno a hoďte do mísy. Česnek nakrájejte na maličký kousíčky a hoďte do mísy. Jablko nastrouhejte nahrubo a hoďte do mísy. Do mísy nalijte 2 lžíce sójovky, 2 lžíce vína a 2 lžíce oleje. Zamíchejte. Mísu dejte do ledničky a nechte aspoň 15 minut odstát. Směs potom osmažte na troše oleje, navršte na uvařenou rýži, ozdobte nějakým kusem zeleniny a máte hotovo. Jednoduchý jak japonská vlajka.


sobota 15. prosince 2012

Americká bageta, Patatas, Bageterie Boulevard

Znova sem zavítal do BB a tentokrát si dal americkou bagetu. Nedávno sem chutnal masový koule od konkurence, tak byl čas se podívat na koule Bagetérky. Dopadla Amerika líp jak Vídeň? Porazily koule z ČR koule z USA? Čtěte dál!

Začneme hezky od začátku tak, jako když se objevíte u pultu. Na opravdu nepřehlednej, i když na oko líbivej, design BB sem si už zvyknul. Ale jejich kalkulace cen mi pořád dělá problém. Přítelkyně si objednala Caesar bagetu a místo Patatas chtěla polívku dne. Že prý to nejde. Proč? Vždyť stojí stejně! Ale doplatek za jiný pečivo si samozřejmě vezmou. A zrovna když byla parmezánová polívka, která se k Caesar bagetě rozhodně hodí víc, než dýňová. Tak sme ji koupili zvlášť. Naštěstí byla geniální jako vždy. Po několika minutách sme se dočkali i našich baget. Trvalo to prý tak dlouho, protože tam byl novej kuchař první den. Chápu. Ale samotnýho ho tam nechávat nemuseli.


Začněme konečně hodnotit jídlo. Americká bageta. Masový kuličky, ementál, dresink, grilovaná cibulka a barbecue omáčka. Složení lahodící mýmu oku. Začnu tím hlavním, masovýma koulema. Ty mě vůbec, ale vůbec nepotěšily. Zatímco v Subway najdete masový koule z masa, u BB si poměrem masa nejsem až tak jistej. Strouhanky v nich byla minimálně polovina. A bohužel zabila celou chuť koulí, který spíš chutnaly jak rozmočenej rohlík s kořením a s opravdu divným masovým dozvukem. Možná tahle chuť někomu sedne, ale já se těšil na chuť masa a ta se opravdu vůbec nedostavila.  Jo a masový koule dostanete přepůlený na půl.  Ještě bych měl problém s grilovací omáčkou. Já tam měl kečup. Prostě kečup. Proti druhýmu dresinku (majonéze) nic nemám. Sýr byl hodně aromatickej a do bagety se hodil. Dobrá volba. Taky ho tam bylo velký množství a v podstatě určoval hlavní chuťovej tón bagety. To se bohužel nedá říct o cibulce. Tu sem našel v bagetě trochu na začátku a trochu na konci. Chuťově dělala hodně dobré práce a je celkem škoda, že nebyla všude. Ale nejspíš chyba novýho kuchaře, takže sem schopnej přivřít obě oči.

Taky mě zarazila velikost bagety. Nebo spíš její tenkost. Když sem viděl tmavou bagetu, tak je mi jasný, že světlá je gramáží někde trochu jinde. Člověk by řekl, že připlácíte za jiný pečivo kvůli dražším surovinám, ne kvůli velikosti. Tady určitě vede konkurence. Co se týče chutí, tam záleží od osoby. Bageta od BB chutná jak klasická francouzská bageta třeba z Alberta. Konkurence má bagetu měkčí a trochu sladší. Mě osobně víc sedla ta od konkurence.


Celková chuť bagety je mix mezi vynikajícím sýrem, opravdu divnou chutí koulí a sem tam cibulkou. Není to ani špatný, ani vynikající. Hodně rozporuplný. Na "chuťové ose" od minus pěti do plus pěti by tahle chuť byla asi na limitě blížící se nule z prava. Pokud nejste matematik, ale biolog, tak prostě o chlup z fretky lepší než nula. Bohužel ji v mých očích potopila její největší deviza, masový koule. Pevně doufám, že se změní recept na koule, novej kuchař se úspěšně zaučí a příště dostanu vynikající Ameriku. Do té doby si ji znova dávat nebudu. Zatím vedou koule z USA.


Patatas. Bohužel sem je dostal studený jak psí čumák (limita k nule zleva). Chuť studených brambor není zrovna to pravý ořechový a spokojenej sem nebyl. Ale zase (asi) chyba novýho kuchaře, takže zase zavírám oči. Ale začínám být celkem naštvanej na vedení, že tam někoho jen tak hodí do vody a zákazníci ať si to odskáčou. Opravdu neprofesionální od manažera pobočky, kterej tam ani nebyl. Domácí tatarka byla super. Kdybych dostal ty brambory teplý, tak to bude naprostá lahůdka. Kdybych...

sobota 8. prosince 2012

Masové kuličky s omáčkou Marinara, Subway

Dlouho, dlouho mi trvalo, než mě Subway nalákalo na jejich nabídku. Vzhledem k jejich sortimentu žádný překvapení pro pravidelný čtenáře mýho blogu. Bagety považuju za zdravý věci a ty se do mě snaží už tak nasoukat doma přítelkyně. Nutno podotknout, že zatím celkem neúspěšně. Tak jak se to povedlo Subway? Jednoduše. Vzali bagetu a místo zeleniny a podobných blbostí tam narvali masový koule s rajčatovou omáčkou. A na to už slyším i já!


Říkají tomu masový kuličky s omáčkou Marinara. A co to obsahuje? Masový kuličky s omáčkou Marinara. V bagetě se sýrem. Tady trochu přichází problém recenzí Subwaye. Pokud si dáte tuhle (nebo jinou) bagetu, zasypou vás za pultem otázkama typu: "Zeleninku všechnu?", "Jaký druh sýru?", "Jaký druh pečiva?" nebo "Omáčku navíc?". Člověku dají celkem zabrat. Teda až na jednu s tou zeleninou. Tam je odpověď celkem jasná. I když taková oliva nebo dvě by téhle bagetě uškodit nemusely... No moje pointa je, že si dáte jednu surovinu navíc a bageta rázem změní celkovou chuť. Proto sem se držel základního složení a odmítal všechny suroviny navíc. Sýr sem zvolil plátkovej, pečivo obyčejný a bagetu si nechal zapíct.

A jak to teda vůbec chutná? Znamenitě. Masový kuličky jsou libový a dobře okořeněný. V USA je dělají z hovězího masa, u nás mi to přišlo spíš jako nějakej mix mezi hovězím a vepřovým. Nemám jim co vytknout, prostě výtečný. Omáčka už mě přišla trochu slabší, ale taky dobrá. V podstatě rajčatový pyré s cibulkou a lehce česnekem a trošku nějakýho toho zelenýho. Identifikace se v záplavě rajčat nezdařila, ale tipuju oregano. Každopádně omáčka ničím nepřekvapí. Na druhou stranu v jednoduchosti je síla. Sýr byl celkem nevýraznej a v bagetě ho ucítíte jen sem tam a to ještě trochu. Bageta byla super, lehoučká a hlavně žádná výrazná chuť, která by zabila chuť vnitřku. Jen se mi ke konci jedení roztrhla a vyklouzla mi koule s rudou rajčatovou omáčkou všude okolo. Nehezkej pohled.


Takže omáčka dobrá, bageta dobrá, sýr nevýraznej... Proč mám jenom na tuhle bagetu chuť znova? To ty kuličky. Ty kuličky tuhle bagetu vytahujou z průměru a i když sou to jenom obyčejný masový koule, tak sou poctivý a to se musí ocenit. A ostatní suroviny bagety se k nim hodí, takže za mě super.

Hodně sem se bál velikosti. Zbytečně. Třicet centimetrů sem si dávat nechtěl a dobře sem udělal. Měl sem středně velkej hlad a patnácti centimetrů sem se najedl. Hned po dojedení sem měl chuť ještě na něco menšího, ale pak bageta slehla a byl klid. I když větším jedlíkům rozhodně doporučuju 30 cm nebo něco k tomu. Třeba polívku nebo sušenku, kterou Subway taky nabízí. Na tu bude recenze někdy později, protože v Subway mě určitě neviděli naposled.

Závěr? Pokud máte chuť na něco patnácticentimetrovýho s koulema, do čeho když kousnete, tak vám vyteče červená šťáva, Masový koule s omáčkou Marinara jsou jasná volba. Pro labužníky i ve třiceticentimetrové verzi!

PS: Do konce roku ji můžete díky kupónům ochutnat jen za 50 korun, normální cena za 15 cm je 65 korun. Ale každá provozovna to může mít jinak...

Medový kuřecí čtvrtky se švestkama, mandlema a slaninou

A další recept. Tentokrát ukradenej z babskýho časopisu. Určitě stojí za vyzkoušení.

Suroviny:
kuřecí čtvrtky (nebo stehýnka)
olivový olej
sůl a pepř
mletá skořice
med
sušený švestky
oloupaný mandle
10 dkg slaniny

Postup je jednoduchej. Pekáč trochu vymažte olivovým olejem. Dejte do něj kuře, potřete olivovým olejem. Osolte, opepřete a posypte mletou skořicí. Podlijte trochou vody a pečte zakrytý. V polovině pečení (cca 30 minut) přimíchejte do šťávy zhruba 3 lžíce medu a občas kuře touto šťávou polijte. Až maso začne zlátnout, posypte ho nakrájenýma sušenýma švestkama, mandlema a nasekanou slaninou. Dopečte odklopený a sežerte. Jako příloha jsou nejlepší brambory.


neděle 2. prosince 2012

Krupicová polívka

Po tomhle jídle by se leckomu zvedl kufr, ale já sem schopnej zdlabat celej hrnec na posezení. Je to taky první recept, po kterým sem se sháněl, když sem se odstěhoval do vlastního. V podstatě je to voda s krupicí a kvasnicema. Cena asi 2 koruny na porci, jestli vůbec... :)

Suroviny:
 kus másla
5 lžic dětské krupičky
půl kostky zeleninovýho bujónu
petrželka
sůl, pepř
kostka droždí
strouhanka
1 vajíčko

Prvně si připravíme polívku. V hrnci rozpusťte máslo a nasypte do něj 5 lžic krupičky. Zamíchejte a dolijte vodou. Pořád míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky. Až vám polívka začne vařit a bude mít nějakou tu hustotu, hoďte do ní půl kostky bujónu. Potom trochu petrželky, pokud máte a trochu soli a pepře. Tím je polívka hotová. Ale bez kvasnicových knedlíčků o není ono.

Na knedlíčky si v menším rendlíčku rozpusťte máslo a nasypte do něj rozdrobenou kostku droždí, zamíchejte a přihoďte strouhanku. Až nabobtná, vypněte plamen a míchejte. Až směs trochu zchladne, přidejte do ní vajíčko a zamíchejte. Vytvarujte knedlíčky a hoďte do polívky.

I když tahle polívka vypadá hodně jednoduše, je celkem o cviku a může se stát, že se vám napoprvé nepodaří. Klíč je v pořádným mícháním na začátku robení polívky. Na to pozor. A ještě počítejte s tím, že druhej den bude mnohem hustší. Komu to vadí, může ji při ohřívání doředit vodou. Na chuti neztratí.


Svatomartinský kuře, moravský zelí

Po dlouhým měsíci sem zpátky s novým příspěvkem. A bude jich teď trochu víc. Sice jen recepty, bo fast foody ke konci roku chrápou na vavřínech (i když nechápu, kdo by v dnešní době chtěl spát na stromě) a jedinou novinku představí zítra Burger King. Nejspíš ještě Bageterie Boulevard, ale její umístění v Ostravě mezi Burger Kingem a KFC je pro mě hodně nepraktický. No každopádně zpátky k dnešnímu receptu.

Nechci být tímhle receptem za Babicu, ale na to už je asi pozdě. Prostě se svatej Martin rozhodl, že bude mít svátek před výplatou. A husa/kachna byla zrovna mimo moje možnosti. Nebo spíš moje priority byly jinde než v trochu jiné barvě masa. Tak sem husu nahradil (hnusný slovo v kuchyni) kuřetem a co se nestalo. Ono to bylo ještě lepší, než když sem minule pekl kachnu. Nejspíš to bylo tím pivem... Jo a taky přikládám recept na pořádný moravský zelí, protože když vidím ty Pardubičáky a podobně dělat kysaný zelí v mikrovlnce, tak mě vstávaj klky ve střevech.

Suroviny (2 porce):
2 kuřecí čtvrtky
černý pivo (+ jedno, dvě na zapití)
kmín
sádlo
sůl
knedlík

na zelí:
pytlík kysanýho zelí
brambor
cibule
sádlo
ocet
cukr krystal
sůl

Pekáč si pořádně vymažte sádlem, dejte na něho omytý kuře, osolte, pořádně okmínujte, podlijte trochou vody a dejte přikrytý do trouby. Po půl hodině odklopte, přilejte pivo, zbytek piva dopijte. Kuře ještě pořádně propečte a až budete mít kůrčičku, máte hotovo. Tohle kuře je nejlepší se zelím a knedlíkem.

A jak na pořádný moravský zelí? Jednoduše. Na sádle si usmažte do zlatova na jemno nakrájenou cibulku. Zelí vyždímejte od nálevu, nakrájejte na menší kousky a hoďte k cibuli. Podlejte vodou tak, aby zelí jen trochu plavalo. Přidejte sůl a trochu kmínu. Duste do měkka, občas promíchejte a pozor, aby se vám nepřichytilo k hrnci. Až je měkký, přidejte trochu nastrouhanýho bramboru. Brambor pustí škrob a zelí vám zahustí. Nikdy tam nedávejte mouku! Ještě chvilku poduste. Až bude mít zelíčko krásnou konzistenci, přidejte cukr a kapku jablečnýho octa. Poměr je na vás. Každej má rád svoje zelíčko jinak. Případně ještě trochu dosolte. Pokud jednou ochutnáte toto zelí, už nikdy si ho nebudete chtít dát v jakékoliv restauraci v Čechách, protože vám donesou vždycky jenom horší... :) Úplně stejně můžete udělat i zelí červený, jen se dusí kratší dobu a dělá se víc na sladko.