neděle 10. března 2013

Bon Appétit, McDonald's

Sýrová sezóna 2013

Dobrou chuť. To znamená Bon Appétit, novinka ve stále pokračující letošní sýrové sezóně. Název za všechny peníze a pokud mě moje informace neklamou, tak ani další dva Francouzi na tom nebudou o moc líp. Ale co, hlavní je přece chuť. McDonald's u téhle akce sází na originální francouzský sýry. To mimochodem dokazuje zkratka AOP (Appellation d'Origine Protégée). Co nese tuto značku, musí být originál. Podobně jako naše tvarůžky. To by deset let zpátky byla naprostá bomba. Dneska sýrárny najdete v každým větším městě a tady ty sýry si můžete nakoupit po kilech. Teda pokud máte hodně štědrou výplatu. Ale narvat ho do sendviče? To může jen McDonald's...



Sendvič obsahuje sýr Saint-Nectaire AOP, omáčku se sýrem Saint-Nectaire, grilované hovězí a salát v ciabattě. Někomu se výčet surovin může zdát hodně chudej, ale pokud tam máte jednu surovinu dražší než zbytek sendviče, tak ji nechcete něčím jen tak přebít. To dává smysl. Rozebereme si jednotlivý suroviny postupně. Hovězí maso a salát klasika, tam není co řešit. Snad jen to, že by salát mohli konečně dávat v celku tak, jak to dělají u těchhle sendvičů ve Francii. Ciabatta je kapitola sama o sobě. Tvrdá houska, která celkem zasytí a chuťově neruší. Každopádně její tuhost sebou přináší i zvýšenou suchost. A vzhledem k menšímu množství omáčky celej sendvič tak nějak vysušuje. Tím jsme se dostali k omáčce. Omáčka by měla být se sýrem Saint-Nectaire. Já omáčku ochutnal samostatně. Asi třikrát. Protože se mě nechtělo věřit mým chuťovým pohárkům.


Ta omáčka chutnala jen o chlup jinak než obyčejná majonéza! K tomu byla mnohem víc tekutá, takže se vpila do housky a v sendviči nebyla skoro vůbec poznat. Škoda škoda. Je mi jasný, že obyčejnou majonézu k tak neobyčejnýmu sýru vrazit nechtěli, ale klidně mohli. A ještě ji tam bylo málo. Co se týče omáčky, přišlo na mě zklamání. To ale zčásti vynahradil sýr. Saint-Nectaire sem nikdy neměl tu čest ochutnat, ale díky značce AOP se nemusím bát, že by v obchodě ve Francii chutnal jinak. A jak teda chutná? Mě hodně připomínal náš hermelín střelenej trochou romadúru. Chuťově z největší části hermelín, ale smrad rozhodně po romadúru. Celkem dobrej. Smradlavý sýry mě nevadí a tenhle mi sednul. Jen bych jeho chuť neoznačil za tak exotickou, abych za ni musel vypláznout 55,-/100g, jak stojí tenhle sýr v obchodech. To se taky samozřejmě projevilo na ceně sendviče, kterej stojí 100,- samostatně a 140,- v McMenu. To z něho dělá jeden z nejdražších (ne-li nejdražší) sendvič v historii McDonald's.


Posud všecko OK. Chcete kvalitní sýr, kvalitní sendvič a nevadí vám si za tu extra kvalitu připlatit? Spousta lidí by řekla ano. Bohužel McDonald's pár věcí nedomyslel. Velikost sendviče není nijak ohromující a hlavně není nijak ohromující plátek sýra. Tak nějak napůl není, napůl je. Po kouknutí na obrázek vám musí být jasno. V půlce sendviče nemáte sýr skoro žádnej a až v poslední 1/3 ho máte tolik, že ho začnete pořádně cítit a sendvič nabere přímo geniální chuťový grády. Ale do té doby? Suchá houska se suchým masem. Bohužel je to tak. Ta jedna třetina plná sýra a sýrové chutě je opravdu originální a hned bych si ji dal zase. Kvalita sýra je opravdu jinde než plátkovej rychlotavenej cheddar a váš jazyk to pozná. Ale za tu cenu chcete váš sendvič dobrej od začátku do konce. Ne jen od dvou třetin výš. Takže závěrem bych jen dodal, že sem ho rád ochutnal, ale kdyby se za rok/dva objevil znova, nedám si ho.

Žádné komentáře:

Okomentovat