středa 13. listopadu 2013

Kachní konfit, Bageterie Boulevard

Po dlouhé době sem se odvážil zaskočit na bagetu. Vybíral jsem mezi Subway a Bageterií Boulevard. Kachní masíčko nebo kuře se sýrem a šunkou? Volba byla celkem jasná. Ale i tak moje očekávání nebyly nijak vysoký. BB v Ostravě není žádná extra třída a ještě se mi nestalo, že bych byl stoprocentně spokojenej. Vyplnily se alespoň moje průměrný očekávání?


Bageta obsahuje konfitovaná kachní stehna s restovanou kořenovou zeleninou zapečenou sýrem maasdamer a dochucenou cibulovou marmeládou. Na podzim a svatomartinský období určitě skvělá kombinace. Kachnu odmítne snad málokdo a cibulová marmeláda je celkem moderní záležitost. S touhle kombinací přišel šéfkuchař hotelu Marriot Jan Wiesner. A jak se s jeho návrhem na menu popasovali capy z Bagetérky? Kachna je trochu sušší, akorát nasolená, okořeněná a její chuť je opravdu dost dobrá. Její množství bylo víc než nadprůměrný. Podle obrázků se to možná nezdá, ale bylo jí tam opravdu dost a v tomhle směru sem si rozhodně stěžovat nemohl.


Další na řadě je asi restovaná zelenina. Její množství bylo průměrný a chuť přesně taková, jakou by člověk očekával. Pokud už jste si někdy dali třeba slepičí/hovězí/kachní vývar a kuchař/matka/babička/přítelkyně vám tam dali z hrnce i mrkev a celer, tak máte jasno. Nasládlá chuť mrkve a hořkosladká chuť celeru je nezapomenutelná a určitě ji všichni znáte. Tak asi takhle chutná restovaná kořenová zelenina v bagetě. Další je sýr. Sýr by měl být maasdamer. Nejspíš je. Nejsem až takovej odborník na sýry a kdoví, jestli sem vůbec originální maasdamer měl. Ale tyhlety nizozemský sýry mají všechny stejnej odér a tenhle celkem seděl. Smrdělo to až přes pytlík. Takže kvalita sýra určitě OK a chuť taky. Množství jakbysmet. Na přetřes přichází cibulová marmeláda.


Cibulová marmeláda je nepochybně nejslabší článek celé bagety. Prvně sem si myslel, že to je tím, že ji mám nedostatek. A opravdu měl. Sem tam mazanec a větší množství sem našel až na konci. To zamrzí. Ještě víc zamrzí, když se prokoušete na konec bagety, kde máte marmelády kopec a zjistíte, že žádná změna nenastala. Ochutnal sem ji zvlášť a ono fakt. Marmeláda bez jakékoliv chutě. Lehounce šla cítit spálenou cibulí a cukrem. Ale opravdu lehce a to jste si museli dát pořádný množství, který jste museli hledat v bagetě celý dopoledne. Škoda. Opravdu škoda. Chuť marmelády teda nečekejte. A ten zbytek? Po kousnutí ucítíte kachní maso, zeleninu a sýr. Celkem slušný trio. Ale nějak mě to nedokázalo rozproudit krev v žilách.


Problémy byly dva. Tvrdý pečivo. Ne že by bylo starý. Zapečená bageta od BB sice krásně křupe, ale nemůžu se zbavit dojmu, že si po každým zakousnutí musím zákonitě pořezat patro v puse. Do toho je bageta dost suchá. Ale tak, že ke konci máte celkem problém se soukáním. Tohle bude díky suššímu kachnímu masu a nedostatku marmelády. To mě bránilo v tom si tu bagetu pořádně užít. Chutě rozhodně nejsou špatný. Cítíte to, do čeho zrovna kousnete. Všechny tři suroviny jsou chuťově hrozně výrazný, ale ne všechny máte v puse současně a celkem se umí doplnit, takže si jejich chuť rozhodně můžete vychutnat. Ale kus mozku vám bude říkat, že to je tak nějak na půli cesty a tak to bohužel je.

Bageta je dobrá. Dobrá je za tři. No nebudu zlej, je to taková lepší trojka. Pokus o zajímavý podzimní složení se cení, ale po téhle sezóně nejspíš zapadne a už ho nikdo znova vytahovat nebude... A cena? V menu přes 130 korun. Za tuhle cenu si radši zajděte na kachničku s knedlíčkem a zelíčkem do restaurace. Teďka ji mají v každé druhé. A pokud rádi experimentujete, klidně do téhle bagety jděte. Hlad zažene a neurazí.

Žádné komentáře:

Okomentovat