sobota 1. února 2014

Royal Bacon, McDonald's

Royal týdny

Sýrová sezóna skončila a nastoupila masitá akce Royal týdny. Akce to už od pohledu není zlá. Jak název napovídá, točí se kolem sendviče Royal. To je takovej ten sendvič, kde máte čtvrtlibrový maso (113 gramů) posazený ve střední housce s klasickýma surovinama, jak v obyčejným hamburgeru. Nejsem jeho fanda právě kvůli své obyčejnosti, ale svých fanoušků má ve světě dost. Každopádně jeho obměnou určitě nepohrdnu. A už vůbec ne, když jedna z těch obměn má v názvu slaninu. To přece nemůže být špatnej sendvič!


Royal Bacon je krásně jednoduchá kombinace. Maso, houska, slanina, sýr a slaninová omáčka. Tak tak. Slaninová omáčka. Existuje snad libozvučnější spojení dvou slov? Ne! Na slaninovou omáčku sem se těšil jak malý děcko na Vánoce. Podle výčtu surovin sendviče na webu McDonald's je správnej název pro omáčku "McBacon omáčka". To už nezní tak fajně, ale pořád je tam slanina v názvu. Očekávání na tuhle omáčku byly z mojí strany přímo astronomický. A musím podotknout, že zklamanej sem rozhodně nebyl. Ale pěkně popořadě.


Po rozbalení krabičky vypadá sendvič smutně. Ale to je u masožroutských (čti bezzeleninových) sendvičů běžná praxe. Po odchlípnutí horní ochranné houskosféry na váš čeká pohled pro bohy. Gigantický množství omáčky! Alespoň co se McDonald's týče. A hned vám bude jasno, že koncert vašich chuťových pohárků rozehraje právě omáčka. V tu chvíli vám nic nebrání vzít si hranolku, namočit ji do omáčky a s vážným degustátorským výrazem olíznout. V tu chvíli ztrácíte vážnej degustátorskej výraz a začnete nekontrolovatelně házet potutelný úsměvy, protože mozek se válí v orgazmu a na obličejový svalstvo není čas. Jak bych tu chuť popsal... Představte si chuť rozpuštěné slaniny s kyselkavou chutí okurek. V omáčce najdete najemno nasekanou kyselou okurku, která omáčce dodává opravdu specifickej říz. Někde v pozadí za slaninou a okurčičkama ucítíte trochu octa, cukru a hořčice. Všechny tyhle chutě jsou v omáčce vyladěny k opravdové dokonalosti a na stupnici od jedné do deseti bych téhle omáčce dal všechny možný součty a násobky bodů. A to sem se ani nezmínil, že konzistence je přesně taková, jakou by omáčka v sendviči měla mít!


Omáčkou tenhle sendvič ale nekončí. Pořád tu máme maso, slaninu, sýr a housku. Ale ani jedna z těchhle surovin vás samozřejmě nepřekvapí. Jedná se pořád o ten samej rychlotavenej cheddar, kterej je chuťově hodně výraznej a v sendviči se o svoje slovo taky přihlásí. Maso je maso a slanina je slanina. Houska je taky klasika. A když se to všechno smíchá dohromady, dostanete koktejl chutí, kterýmu vévodí samotná ó velká slanina. Do toho se o chuť hlásí okurčičky, maso a sýr. A když si kousnete znova, ucítíte ten samej, masitej, chuťově plnej, trošku nakyslej a vyloženě nezdravej pocit na jazyku, po kterým vás zabrní až na mozku. A chcete další sousto a další a pak už je pryč, protože sendvič je s přimhouřeným okem střední velikosti. Ale i se středním sendvičem se dá zahrát velký divadlo. Royal Bacon je toho důkazem.


Pokud jste to dočetli až sem, tak máte jasno. Tenhle sendvič stojí za vyzkoušení. Nemusí vás zrovna tak uhranout, jako uhranul mě, ale pokud nemáte nic proti slanině, rozhodně zklamaní nebudete. Tenhle sendvič klidně zařádím do svých top 10 a slaninová omáčka s omáčkou na Big Tasty a Swiss King může směle vytvořit svatou trojici. Takhle vyladěnou novinku jsem od fast foodu dlouho neviděl. Cena 85,- samostatně a 129,- v McMenu. Já si dal menu malý a na oběd sem se docela nabouchal. I když sendvič není největší, s hranolkama zasytí. Za ty prachy určitě stojí a nejspíš se s ním ještě střetnu...

10 komentářů:

  1. Čas od času tě, milý Kavoni, při vší úctě, podezřívám , že máš nějaké benefity z mekáče, za pozitivní recenze, nebo jen z časté konzumace ff, totálně pokřivené chuťové pohárky. Ten sendvič je samozřejmě totálně podprůměrnej (v souladu s ostatní mc produkcí) a omáčka typicky "chemická". Prostě nic, co bych mohl svým přátelům doporučit.
    Možná by ti ( i webu) prospělo, se více zaměřit na neřetězcové ff produkty, než se pořád jen brodit ultrakomerčním bahnem.

    Mirek P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Benefity od mekáče nemám, bohužel. :) Neřetězcový hamburgery se na ostravsku hodnotí těžko, protože jich je málo a z toho mála drtivá většina nestojí za moc... Viz těch pár recenzí, co tu na ně mám.

      Royal Bacon možná má chemickou omáčku, ale naprosto fantastickou. Jak komu sedne, to je samozřejmě věc chutí každýho jednotlivce.

      Vymazat
    2. Plus si ještě přičtěte lidi, co nemají tolik peněz aby chodili JEN do předražených, ale dobrých, hamburgeráren. Ano, umí to tam, ale drahý je to jak prase.

      Vymazat
    3. Drahý je to kvůli ceně hovězího. Ale čím dál víc lidí přichází na chuť hamburgerům, steakům a tatarákům, tak snad se začnou zakládat farmy na dobrý hovězí i u nás a cena masa půjde dolů. Těch pár průkopníků u nás s Angusem je bohužel málo a za dovoz se platí...

      Vymazat
  2. Právě naopak, jednou za čas do ff zajdu a nutno podotknout, že s drtivou většinou recenzí na tomto webu musím souhlasit. Jasně, jiný podnik, kde se specializují na burgry a tak podobně, to je jak nebe a dudy, ale recenze tady jsou napsaný přesně a trefně a málo kdy se mi stane, že bych nesouhlasil, takže jen tak dál. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Čau týpku, Tenhle web mi fakt baví (stejně jako tenhle sendvič) - do Meka nebo KFC tak často nechodím, ale když občas někdy zajdu, před tím zčekuju tyhle stránky. Royal Bacon byl skvělej..no..hlavně ta omáčka, hranoly sem v tom teda neráchala - přenechala spolustrávníkovi, jelikož to na mě bylo fakt sytý. Ale díky za tip. Co se týče fastfoodu, máš mou důvěru. Ew

    OdpovědětVymazat
  4. Ochutnal som ho asi pred týždnom a musim uznat že bol vynikajuci, tá omačka bola genialna. Pre mna osobne to je asi to najlepšie čo som v mcd jedol. Dal som si ho v menu s hranolkami, horucou čokoladou a 3ks hermelinu a tak ako som prichadzal hladny som odchádzal spokojny :D

    OdpovědětVymazat
  5. No když jsem koukala na Royal týdny 2 nic moc mě tam nezaujalo to kdyby tam byl tenhle sendvič tak si ho určitě dám .. protože v těch momentálních burgrech nevidím nic zvláštního tenhle byl jiný ..

    OdpovědětVymazat