neděle 29. června 2014

Picante Grill, McDonald's

Brazilské léto

Ať žije fotbal! Fotbal nemusím, nedívám se na něj, nefandím mu, ale když díky němu přijde nová akce do McDonald's se třema opravdovýma novinkama, tak mu klidně fandit začnu. A třeba se příští rok dočkáme i hokejových hamburgerů. Přecejen pořádání MS světa v hokeji, na kterým máme i šanci na medaili, mi přijde jako logičtější krok k propagaci novinek než MS ve fotbale, na kterým ani nehrajeme. Ale dost keců o sportu. Tenhle blog není pro sportovce, je pro žrádelníky. Do konce prázdnin můžete u McDonald's ochutnat tři novinky. Já na první pokus zvolil tu nejbláznivější, Picante Grill.


Výčet surovin bude teď kapánek delší než obvykle. Picante Grill obsahuje grilované hovězí, salám, sýr Pepper Jack, rajčata, salát, nachos, salsu a majonézu v pikantní housce. Kombinace pestrá a bláznivá jak průvod v Riu. Momentálně mě nenapadá bláznivější sendvič, jakej kdy v českých fast foodech byl. Tak pěkně od základu. Velikostí se rovná Big Tastymu, váhou ho pak lehce překoná. Právě díky náloží surovin. Proto nedojíst hranolky v McMenu nebude žádná ostuda. Masa je tam pořádnej plátek toho nejlepšího, co McDonald's nabízí. Zarytí cheeseburgráři asi nepochopí, ale opravdu se vyplatí si za tohle maso připlatit. Posolenou a popepřenou stranou jsem ho dostal dolů. Nevím, jestli to tak dělají celou dobu a všiml sem si toho až teď, ale bylo to super. Chuť lehce okořeněnýho masa vás i přes množství surovin bude provázet celým sendvičem.


Sýr Pepper Jack už tady párkrát byl. Jedná se o klasický tavený sýr s chilli papričkama uvnitř. V sendviči ho najdete jeden plátek a je tam spíš na ozdobu a zvýšení pikantnosti. Salám. Ten bude zajímat asi nejvíc lidí, protože je to ta nejkontroverznější surovina téhle blázniviny. Salám je klasickej paprikáš. Ale kvalitní s chutí po hovězím mase. Ne ten z Alberta s chutí po kuřecím separátu. Taky je parádně pikantní a chuťově výraznej. Jeho chuť ucítíte po celou dobu jedení sendviče. Někomu to může přijít divný, někomu dokonce nepříjemný, ale mě tam ta chuť seděla a dělala z Picante Grill to, čím je. Další celkem kontroverzní surovinou jsou nachos. Ty už v sendvičích u McDonald's kdysi byly. Chutnají po kukuřičné mouce, jsou křupavý, taky lehce pikantní a sendviči dodají ten správnej křup. Společně se salámem je jich tam dost na to, aby pokryly celej sendvič. Chuťově se taky dokážou prosadit a tvoří parádní kombinaci hlavně s omáčkama.


Omáčky jsou tam dvě. Salsa a majonéza. Salsa je hodně výrazná a taky dost pikantní. S chutí po rajčatech a chilli papričkách. Je ji tam malinko, aby nepřebíjela zbytek sendviče. Kluznost tak tvoří hlavně majonéza. Ta snoubí chutě čerstvé zeleniny s nachos. Zeleniny je tam spousta a do sendviče sedí. Spolu s omáčkama a nachos vlastně tvoří takový malinký tacos uprostřed hamburgeru. Vynikající nápad. A houska? Ta je taky bláznivá a pikantní. Přímo v housce jsou zapečený chilli papričky a je posypaná mletou paprikou. Ta je nepochybně taky v pečivu, protože houska je dost do červena. Skoro všechno v tomhle sendviči je vlastně lehce pikantní. Opravdu jen lehce. Sendvič si tak můžou dát i tvorové, kteří pálivý zrovna dvakrát nemusí. Samozřejmě pokud pálivý jídla vyloženě nesnášíte, radši se do Picante Grill nepouštějte.


Pro všechny ostatní Picante Grill rozhodně stojí za vyzkoušení a je to jeden z nejlepších sendvičů, jakej kdy McDonald's vytvořil. Proč? Není to kvůli jeho excentrické kombinaci surovin, ale kvůli tomu, jak jsou ty suroviny sladěný. Všechny, opravdu všechny suroviny budete v sendviči schopni zachytit vaším jazykem a nosem. Chuť povede kombinace masa a salámu. Samostatnou kapitolou pak bude kombinace omáček s nachos a zeleninou. Všechno se to nese v lehce pikantním duchu a společně to v puse a následně v mozku vytvoří obzvláště uspokojivej pocit. Tenhle sendvič je vztyčenej prostředníček italské kuchyni a jejich kombinací třech, čtyřech surovin. Je to vztyčenej prostředníček klasickým letním akcím a nabízí pořádnej sendvič pro pravý fanoušky fast foodů. Klobouk dolů.

Cena je 139,- v McMenu. Po pravdě já bych příště volil menu malý, protože je to opravdu pořádnej macek. Někomu se to může zdát drahý, ale dostanete opravdu kvalitní suroviny v jejich nejlepší možné chuťové vyladěnosti. Jen pozor, abyste dostali spoustu ubrousků. Budete mít pusu a ruce červený od papriky z housky. Tím končím tuhle recenzi, protože čím dýl se musím znova dívat na ty fotky, tím větší mám nutkání se sbalit a zajet si ještě na jeden...

sobota 28. června 2014

Vepřový McMuffin Fresh, McDonald's

Jednou za uherákovský rok mám ráno čas lítat po obchodech, poštách, úřádech a podobných blbostech a když už jsem se úplnou náhodou zjevil kousek od McDonaldu, byl čas prubnout snídaně. Po neobvykle dlouhým pozorováním tabule (viděl jsem ji asi potřetí v životě) jsem si vybral. A vybral jsem si Vepřový McMuffin Fresh. Pečivo McMuffin si McDonald's hodně vychvaluje a když jsem byl u nich na návštěvě v Praze, slyšel jsem o něm jen spoustu superlativ. Ale tak ještě aby manažer společnosti mluvil jinak. Je opravdu o co stát?


Vepřový McMuffin Fresh je taková ranní verze sendviče McCountry. Ten je jeden z mých oblíbených a tak bylo jasný, že nemůžu sáhnout vedle. Ranní verze obsahuje vepřový (sausage) maso, plátek sýra, plátek rajčete, salát a parádní omáčku. Omáčka je z McCountryho a je to taková pepřově pikantní kořeněná omáčka, která pokud vám zachutná, stanete se na ni závislí. Asi jako u omáčky pro Big Tasty nebo kdysi u Royal Bacon. Omáčka je tak úžasná, že jen při pomyšlení na ni cykluju vodu v těle z pusy do žaludku rychlostí světla. Omáčky McDonaldu vždycky šly. Maso je taky parádně kořeněný a lehce pikantní. Sýr je klasika a zelenina samozřejmě taky.


Ale to hlavní, co dělá McMuffin McMuffinem, je pečivo. Nebo houska? Muffin? Jak to jenom nazvat. Je to takový pevný, hutný a chuťově spíš neutrální pečivo. Trochu tam ucítíte mouku pšeničnou a lehce jsem tam taky zacítil mouku kukuřičnou. No pečivo je to parádní, ale s chuťovou vepřovou náloží bude chuť pečiva skoro to poslední, co ucítíte. Taky je fajn, jak ho propečou na grilu až do hněda a křupava. Housky na sendviče by mohli taky grilovat takhle dlouhou dobu. Víc o pečivu asi nemá cenu psát.


Za 70 korun dostanete tenhle kousek v menu, který se skládá ze sendviče, Hash Brownu a malýho pití. Stojí to za ty peníze? Stojí! Je to parádní kombinace, která musí zachutnat každýmu jedlíkovi vepřovýho. Dominuje sladěná chuť masa s omáčkou. Jen bych to nenazval snídaní, ale spíš brunchem. Po téhle snídani jsem na jídlo nepomyslel snad další 4 hodiny a to i přes velikost sendviče, kterej je celkem prťavej.


A ten Hash Brown? Krásná vzpomínka na Swiss King, ale samostatně to žádná hitparáda není. Miluju bramboráky a tak mě placka okořeněná jen solí moc nenadchla. Taky mi na snídani přišla až zbytečně moc mastná. Každopádně svoji práci odvede, břicho zaplní a rozhodně neurazí.

čtvrtek 19. června 2014

Domácí hamburger, Zahradní restaurace Klamovka, Praha

Při posledních toulkách Prahou jsem skončil v restauraci Klamovka. Nebylo to sice v plánu, ale proč neochutnat další pražskej hambáč. Na rozdíl od Ostravy jsem v Praze vyloženě podprůměrnej hamburger ještě nedostal. Platí to pořád?

V menu najdete tenhle kousek jako "DOMÁCÍ HAMBURGER z hovězího masa s hranolky, kečupem a tatarkou" za 129 korun českých. Cena je to podezřele nízká, natož pak na Prahu. O to víc mě zajímal výsledek. Na ten jsem si musel docela dlouho počkat. Vedle se konala svatba a kuchaři nestíhali. Ale žádná čekací vyložená katastrofa se nekonala a na stole mi přistálo tohle prkýnko.


Vypadá hezky. No ne? Složení naprostá klasika. Hovězí maso, zelenina a omáčka. Omáčky tam bylo opravdu stopový množství. To je škoda, protože byla vynikající. Chutnala jako smetanou zjemněná okořeněná hořčice. Jestli z pixly nebo domácí netuším, ale rozhodně jsem ji měl v puse poprvé. Bohužel pro její chuť musíte odklopit housku, ochutnat na prstu a spokojit se s tím. V sendviči nemá mini množství omáčky šanci. Ale i proto máte vedle větší než velké množství tatarky a kečupu, takže si hamburger můžete dozdobit klouzadlama dle vlastní chuti. Co se zeleniny týče, byla to klasika. Nějaký to rajče, salát a podobně.

Housku a maso bych rozebral trochu víc. Maso ode mě má palec nahoru. Maso chutnalo jako maso, žádný zbytečný kýbl koření neobsahovalo. Propečený bylo akorát. Uprostřed bylo parádně narůžovělý a celý bylo šťavnatý. Zároveň zatáhnutý akorát, takže vám veškerá šťáva nevytekla při prvním kousnutí. Prostě šlo vidět, že tenhle kuchař hamburger nedělal poprvé. Houska už byla bohužel slabší a oproti masu by si zasloužila palec dolů. Že to byla klasická prefabrikovaná houska mě ani tak nevadilo, ale byla připečená a hlavně spodní část byla opravdu vysušená. Kuchař ji nejspíš ponechal v teple o chlup víc než měl. Ale sníst se to dalo v pohodě a na chuti celku se to nijak neprojevilo.

Výsledek? Jako omáčka poslouží kečup s tatarkou (obojí dobrý), zelenina dobrá, maso vynikající a houska podprůměrná. Ale hamburger dělá maso a tohle maso bylo, jak už bylo řečeno, vynikající. Trošku to sráží houska, ale pořád dostanete nadprůměrný hamburger za opravdu lidovou cenu. Jestli se budete potácet Klamovkou a dostanete chuť na hamburger, rozhodně se tohodle bát nemusíte.

PS: Vývar a hranolky nepřekvapí, ale ani neurazí.

středa 11. června 2014

BBQ Special Grilled Chicken, Burger King

Letní BBQ

Už tu dlouho nebylo tak mrtvo. A není se čemu divit. Okurková sezóna skončila a dorazila sezóna,ve které ani ty okurky nejsou. V McDonald's ždímají zbytky, v KFC rozdávají pití ke kyblíkům a jediný Burger King nabízí opravdový novinky. Teda spíš novinku. Tou je BBQ Special Grilled Chicken. Dalším letním sendvičem u BK je Rodeo Whopper. Ten už tady byl a co si budeme povídat, tehdy mi chutnal víc než Big Tasty a označil jsem ho za novýho, i když dočasnýho, krále. Samozřejmě jsem měl co dělat, abych si ho nedal znova a hned dvakrát, ale chuť ochutnávat neochutnané byla zase silnější. Kuřecí od BK dokázalo už jednou moc příjemně překvapit, tak proč to nerisknout znova.


BBQ Special Grilled Chicken je ve výsledku jednodušší než jeho název. Obsahuje grilovaný kuřecí maso, rajčata, salát, BBQ omáčku a majonézu v kukuřičné housce. Začněme pěkně od podlahy/stolu/voskovanýho papíru. Houska je dost dobrá pro tenhle typ sendvičů. Chuťově jemná, není moc sladká a nerozpadá se. Plátky rajčat jsem dostal dva a pořádně tlustý, takže byly všude. To samo salát. Tak to má vypadat! Zelenina byla čerstvá a chuťově silná, takže se parádně projevila v sendviči. Co maso? Maso je sice křehčený, ale je to kuřecí maso. Nemletý, nijak extrémně nepřesolený nebo nepřepepřený. Prostě ucítíte i kuřecí maso, jen ta konzistence je lehce houbovitá.


No ale co si budeme povídat, tahoun tohodle sendviče je Božská dvojkombinace, vítězný duo Gastroolympiády a Mistrovství světa fůzí omáček, kombinace grilovací omáčky a majonézy. A nutno podotknout, že BBQ omáčka je u Burger Kinga prostě ta nejlepší a jejich jemná majonéza s konzistencí tak akorát krásně sekunduje božské BBQ omáčce. Prostě bomba. Takže maso ujde, zelenina je super, houska je super a omáčky jsou super samostatně a super krát super společně dohromady. Samozřejmě ne všechno je tak super a super super. To maso se chuťově neprojeví tak moc, jak by mělo a tak v sendviči hraje spíš druhý housle mezi omáčkama a zeleninou. Být tam plátek továrně neupravenýho a kvalitního kusu kuru, mohlo to být mistrovský dílo. Ale i tak... Kdyby mi někdo dal zubařskou vrtačku k hlavě a chtěl po mě okamžitě jméno nejlepšího kuřecího sendviče, vzpomněl bych si na BBQ Special Grilled Chicken společně s Chick & Cheese od konkurence.


Takže jestli se vám hovězí omrzelo a máte chuť na kuře, BBQ Special Grilled Chicken by měla být jasná volba. Rodeo Whopper je samozřejmě úplně jiná liga a prve běžte do něho, ale pokud jde o kuřecí u Burger Kinga, tímhle tím kusem chybu neuděláte. Cena je 129,- v menu a za ty peníze se dobře najíte. Burger King příjemně překvapil. I tím, že se v letní akci neomezil pouze na rádoby zdravý produkty.

neděle 1. června 2014

Smažená jižanská křídla

Smažený pálivý křidýlka s křenovým dipem. Co víc dodat. Zhruba tak je mohl dělat Colonel Sanders, než jeho firma začala používat kyblíky plný chemie. Recept je z Apetitu. Nenechte se odradit spoustou surovin. Většina je obyčejný koření a kromě čerstvýho křenu máte nejspíš všechno už doma.

Suroviny:
6 kuřecích křidýlek
kořenící směs:
2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého chilli
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička sušeného oregana
1 drcený stroužek česneku
na obalování:
2 velká vejce
2 lžíce chilli omáčky (tabasco, srirachia,...)
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička mletého chilli
200 g hladké mouky
olej na smažení
na dip:
150 g zakysané smetany
1 lžíce nastrouhaného křenu
1 lžíce sladké chilli omáčky
špetka mletého chilli

Všechny suroviny na kořenící směs smíchejte dohromady do nějaké větší krabičky. Z kuřecích křídel odkrojte poslední kus, na kterým není žádný maso. Rozdělte části křidýlek v prostředním kloubu. Stačí silou vykloubit a nožem říznout tak, abyste dostali pěkný kousky. Vznikne vám tak 12 kousků kuřete. Dejte do krabičky s kořenící směsí, pořádně promíchejte a nechte hodinu odpočívat v ledničce.

Promíchejte přísady na dip, trochu osolte a dejte taky do ledničky.

Do další misky rozklepněte obě vejce, přidejte chilli omáčku, papriku, chilli a trochu pepře. Rozmíchejte. Na plochý talíř dejte hladkou mouku. V hrnci s tlustým dnem nebo ve velké pánvi rozehřejte spoustu oleje (5 cm vrstva). Rozehřejte ho tak moc, jak to jen jde.

Křídla vytáhněte z ledničky, obalte v kořeněných vejcích, mouce a hoďte do pánve (nebo do friťáku na 190°C). Smažte 8 - 10 minut za občasnýho obracení. Klidně na vícekrát. Mezitím si rozpalte troubu zrhuba na 220°C a plech si vyložte pečícím papírem.

Osmažený kousky kuřete dejte na plech a v troubě pečte ještě 10 - 15 minut abyste měli jistotu, že jsou fakt dodělaný. Pokud jste použily friťák, tak troubu můžete vynechat. Křídla podávejte s dipem a případně s nějakou přílohou. Pokud kuře dopíkáte v troubě, dávejte si pozor, ať ho nespálíte.


originál receptu:
http://www.apetitonline.cz/recepty/8216-smazena-jizanska-kridla.html