neděle 8. listopadu 2015

Křupavé kuřecí kousky + US Barbecue, KFC

4 světové chutě

Když jsem se jednou večer rozhodoval, co dál dělat, sežrat mrtvý kuře byla jasná volba. A když už kuře, tak KFC. A zase jsem stál před těžkou volbou. US barbecue nebo čínský sweet chilli? A protože Asii už jsem měl v podobě dřívějšího orientu, tak volba padla na ameriku.


Vezmu to zkrátka. Obsah je asi všem jasný. Kuřecí kousky v pikantním těstíčku zalitý barbecue omáčkou a posypaný sezamovým semenem. Kuřecí kousky byly super. Krásně pikantní, šťavnatý a byla jich spousta. Jen byly trochu vlažnější. Já rád hodně teplý jídlo a nějak moc teplým jsem tohle nazvat nemohl. Omáčka jako taková byla super. Krásně uzená, s kyselým nádechem a špetkou cukru. Měl jsem i lepší barbecue omáčky, ale tahle rozhodně nikoho urazit nemůže. Sezamový semeno nebylo cítit skoro vůbec. Snad jen trochu na prvním kousku, kde ho bylo nejvíc. Ve zbytku už jen lezlo do zubů a chuťovou bitvu prohrálo s pikantním kuřetem a uzeno-kyselou barbecue.


A dohromady? Dohromady je to spíš taková nesourodá směsice. Kuře dobrý, omáčka dobrá, ale dohromady jsou to chutě, který si ne zrovna rozumí. Tuhle barbecue omáčku od KFC si dokážu představit v sendviči nebo k pečenýmu červenýmu masu. Ale k pikantnímu smaženýmu kuřeti se mi až tak moc zase nehodila. Nebylo to špatný. Jen lehce nevyvážený. Rozhodně jsem si ale pochutnal, protože hromada kuřete od KFC v krabičce prostě nemůže být špatná, ať na ni nalijete kdovíco. Pokud ale chcete zažít něco neobvyklýho, volte raději kari nebo mango. U mě pořád vede kari. Cena je 149,- za standard verzi v menu. Já si k tomu dal kaši a skoro jsem to nedojedl. Toho kuřete je opravdu dost, i když se to v malé krabičce zdát nemusí.

sobota 7. listopadu 2015

Steakhouse Caesar, Burger King

Zlatá kolekce

Přišla chuť na burger a protože mám od McDonald's pauzu (než se naučí správně skládat sendviče), tak jsem byl postaven před těžkou volbu. Před volbu přímo Sofiinu. Co z Burger Kinga? Kuřecí Tendercrisp Caesar nebo hovězí Steakhouse Caesar? Na první pohled by to mělo být jasný. Hovězí. Ale! Ale tady se bavíme přecejen o caesar variantě a k té patří kuře. Stejně jako Sofie, zvolil jsem variantu mužskou a tedy hovězí. Jestli jsem udělal dobře? Ani ne...


Ale pěkně od začátku. Steakhouse Caesar obsahuje hovězí, slaninu, rajčata, salát, smaženou cibulku, tradiční italský sýr a caesar omáčku. To všechno v housce. Složení samo o sobě zní zajímavě, lehce neotřele a rozhodně vyzývá k ochutnání. Už jenom protože by tohle člověk čekal v létě a ono to přišlo na podzim. Taková variace italských týdnů dalo by se říct. Teda kdyby měl Caesar salát něco společnýho s Itálií. S Itálií má společnýho asi tolik, co tradiční italský sýr od Burger Kinga. Zhola nic. Tradiční italský sýr v podání Burger Kinga má sice konzistenci podobnou parmazánu, ale chutná jako sklenka tradiční rumunské limonády, sodové vody, nijak. Předpokládám, že ho nakoupili kdesi ve zmiňovaným Rumunsku v místní večerce v akci, protože se blížilo datum spotřeby. Zkoušel jsem ho samostatně asi třikrát a pořádně chuti jsem se prostě nedočkal.


To se ale nedá říct o ostatních surovinách. Třeba maso bylo fajn. Burger Kingova kouřová klasika, která neurazí. Jen by mohlo být tlustší a šťavnatější. Chuťově bylo OK. Slanina byla vynikající, neřkuli božská. Křupavá, chuťově silná, prostě báječná slanina. Smažená cibulka byla taky výborná. Rajčata byly až moc vodnatý a salát byl, salát. Co si zaslouží delší komentář je caesar dresing. Ten byl opravdu kladným překvapením tohodle sendviče. Chutnal tu trochu po ančovičkách, tu trochu po parmazánu, no prostě přesně tak, jak by caesar dresing chutnat měl. Koukal jsem na web, jestli Burger King dělá Caesar salát, protože s tímhle dresingem bych si ho klidně i rád dal. A další překvapení. Nedělá! Takže tenhle dresing je jenom dočasná záležitost. Škoda. Na salátu by byl vynikající.


Ale jen a jen na salátu. Proti hovězímu a slanině neměl nejmenší šanci a v sendviči se ztratil rychleji než banda Eritrejců u Eurotunelu. Stejně jako "tradiční italský sýr". Výsledek? Steakhouse Caesar má moc fajnový složení plný fajnových nebo fajnově tvářících se surovin, ale chutná jako suchý hovězí maso se slaninou. Sem tam s trochu vodnatým rajčetem. Něco víc? Ne.


Je to tak. Dresing se salátem je sice super, ale co naplat, když se stejně neprosadí. Stejně tak třeba smažená cibulka. O tradiční rumunské náhražce tradičního italskýho sýra nemluvě. Pokud máte sendvič za 129,- samostatně nebo 169,- v menu a chutná jako obyčejný burger za třicet korun, někde se stala chyba. Příšerný, nehezký, převeliká chyba. Prostě nekupovat. Asi sem měl vyměknout, objevit svoji ženskou stránku a radši zkusit kuřecí variantu...