neděle 17. ledna 2016

Grander Cheeser a Hranolky se sýrovou omáčkou a žampióny, KFC

Sýrové Menu

Jednoho krásnýho slunnýho dne probíhal brainstorming vrchního managementu KFC. Nuda, prázdnej flipchart, všeci pořád ty samý blbý nápady a do oběda daleko. Když v tom rána a řinčení skla. To zavřenýma skleněnýma dveřma právě prošel šéf sekce sýrů a hub. Došel ke stolu, rozepl poklopec, položil na stůl svoje tři koule a zvolal: "Spoustu sýru a žampiony!". Všichni byli u vytržení a nikdo nic nenamítal. Nějak tak se to muselo stát. Jinak si nedovedu představit, kde KFC vzalo odvahu vytáhnout tak šílenou akci, jakou právě můžete sami ochutnat. Opravdu překvapili. Pokud nevíte, o čem to tady mluvím, mrkněte ZDE. Všechno to vypadá fantasticky. Já na úvod zvolil jednopatrovej Grander Cheeser a k němu Hranolky se sýrovou omáčkou a žampiony. Mrkněme prve na sendvič.


Je tam tolik surovin, že se mě dokonce nechcou ani samostatně vypisovat. A tak si to zjednoduším a se vší úctou to zkopíruju z webu KFC. "Velký sendvič pro velkou chuť k jídlu. Šťavnaté pikantní kuřecí maso, slanina, smažené žampióny, plátek čerstvého rajčete, dva druhy křupavého salátu, plus něco fantastického – lahodný rozehřátý sýr. Když k tomu přidáme ještě dvě sýrové omáčky – uzenou a Nacho – získáme ideální propojení chutí. To je nový KFC Grander Cheeser. Čerstvý přírůstek v naší nabídce!" No nezní to skvěle? Zní to skvěle!


Největší překvapení po rozbalení tohohle krasavce na vás čeká v podobě tmavé housky. A jakoby toho nebylo málo, houska je celozrnná! Nevídaná změna. Houska chutná jako opravdová celozrnná houska a dobře drží celej sendvič. I když co mě se týče, já bych volil světlý pečivo. KFC není zdravá výživa, tak proč s takovýma blbostma začínat. Taky ty dva druhy salátů jsou nějaký podezřelý. Klasickej salát asi všichni znáte a nemá cenu ho představovat. Druhej druh je rukola. Moderní záležitost, která není neznámá ani fast foodovým fanouškům. Ochutnat jste ji mohli třeba v Grand Beef Classic od konkurence nebo v Toskánským Maxi Twistu. Je to taková hodně hořká, dlouhá a zelená bylina. Mě osobně celkem chutná. Zvlášť s nějakou parádní zálivkou s kyselým švihem. Ale to už zase smrdí zdravou výživou. No v tomhle sendviči se rukola celkem ztratila. Alespoň mě. Už jsem zahlídl i komentáře, že tam někomu vadila. Já bych ji tam klidně uvítal víc.


A tak bych mohl pokračovat. Třeba smažený žampiony. Na ty taky lidi nadávají (halt houby nejí celkem dost lidí). Jejich chuť byla fajn, zpracování lehce pokulhávalo. Na pánvi si pohověly o trochu dýl, než bylo nutno. A tak jsou trochu tužší a vypadají lehce spáleně. Ale jak říkám, jejich chuť byla celkem fajn. Množstevně to bylo lepší jak u rukoly, ale pořád žádná hitparáda. Klidně by mohli přidat. To samý, jako zatím u všeho, platí i o omáčkách. Omáčky byly super, ale málo, málo mi dali! Uzená omáčka chutná v podstatě jen jako tekutý kouř. Což není vyloženě špatně. Uzená chuť je opravdu uzená chuť a parádně si rozumí třeba se slaninou. Ale že byste tam tu omáčku vyloženě cítili se zbytkem v puse, to taky ne. Nacho omáčky bylo taky málo, ale prosadila se trochu líp. Taky byla chuťově silnější. A jak chutná taková nacho omáčka? Naprosto fantasticky! Jde v ní cítit hlavně sýr. Chuť sýra je opravdu intenzivní a má taky trochu pikantní nádech. Sice si nedělám žádný iluze a už podle chuti je jasný, že tahle omáčka je umělá jak obličej Vondráčkové, ale prostě mi sedla. Tolik ke zdravé výživě v KFC.


Kromě sýrové omáčky Grander Cheeser taky obshauje sýr. Jakej sýr? Těžko říct. Náš web mluví o lahodném a rozehřátém, polský web mluví doslova o "tahacím". Chutí i konzistencí má nejblíž asi k mozzarelle. Ale nejspíš to bude nějaká polská umělotina. Roztekl se hezky, to je pravda. Chuťově mu pak musela vypomoct nacho omáčka. Co umělý nebylo, byla slanina. Ta byla dobrá. Chuťově. Zpracování taky bohužel pokulhávalo. Byla hodně gumová. Ale to se mi u KFC stalo a stává celkem často. Taky bych málem zapomněl na rajčata. Těch bylo dost a dokonce jsem je v puse i cítil. Paráda. A nemůžu opomenout ani to nejlepší. To, proč lidi do KFC vůbec lezou. Maso! Kuřecí masíčko v pikantním obalu propečený tak akorát je prostě super. A co si budememe povídat, je to hlavní chuťovej tahoun i tohohle sendviče.

Zdá se vám recenze hodně rozpačitá? Není divu. Pojďme si to shrnout. Máme tu parádní maso, parádní/připečený houby, parádní/málo omáčky, dobrou/gumovou slaninu, podivnej sýr a chutnou zeleninu v pevné/tmavé housce. Jednotlivý suroviny mají svoje chyby samostatně. No celkově sem tam spolu hrajou parádní hru. Tak třeba nacho omáčka a sýr spolu tvoří krásnej sýrovej pár. A co teprve uzená omáčka a uzená slanina. Naprostá uzená symfonie! Zelenina s pikantním masem? Taky super. Tmavá houska je pak podle mě jediná vyloženě chybná volba.

Tenhle sendvič má něco do sebe, ale je přeplácanej. Ale je to vůbec chyba? Podle mě ani ne. Grander Cheeser si na nic nehraje. Už od prvního okamžiku a promo fotky je vám jasný, že vás čeká naprosto přeplácaný, šílený a bláznivý něco plný spousty nesourodých chutí. Jíst tenhle sendvič je jako olíznout skvrnu od jídla na ubrusu v nádražní putyce. Nikdy nevíte, jakou chuť zrovna ucítíte. Uzenou? Sýrovou? Pálivou? Zeleninu? Chlebovou chuť housky? Je to tak. Všechny suroviny jsou zhruba stejně chuťově silný. Samozřejmě kromě pikantní chutě kuřete. Takže celou dobu na vás čeká chuť pikantního kuřete povzbuzená o náhodně vybranou chuť z tohohle článku.

To všechno za 109,- samostatně nebo 149,- v menu. To je naprosto férová cena. Možná i podezřele nízká. Na druhou stranu ani kvalita sýru nebo nacho omáčky nebudí zrovna důvěru. Ale co, hodnotíme tady přece fast food, ne BIO gluten free bistro. Grander Cheeser je jedna z věcí, kterou by měl ochutnat každý fanda rychlého obžérství. Málokdy se naskytne možnost ochutnat ve fast foodu výplod chorobné mysli. Tuplem, když ten výplod je víc než jedlej.


KFC se pochlapilo i v oblasti finger foodu. Tuhle kategorii v její bramborové rovině většinou ignoruje a kromě bramborovýho salátu na minulý Vánoce (kterej byl podle ohlasů propadák) si na žádnej výrobek ani nemůžu vzpomenout. O to víc mě Hranolky se sýrovou omáčkou a žampióny v nabídce překvapily. Umělá a intenzivní sýrová omáčka (dost možná ta stejná, co je v Cheeseru) si s hranolkama rozumí výborně a sem tam chuť přepečenýho žampiónu taky neuškodí. Pokud nemáte nic proti bramborám, sýru, chemickýmu průmyslu a houbám, hranolky můžu jenom doporučit. Snad jen to množství ne tak úplně odpovídá ceně 55,-. No ale za ochutnání určitě stojí. Já si je dám určitě znova.

2 komentáře:

  1. Dík za recenzi. Mně jsou ty houbový burgery už předem podezřelý, což je zajímavý - burgery i houby mám rád, ale kombinace.. ne-e. Ty hranolky asi zkusim.
    Akorát přemejšlim, to menu za 149 už má v sobě ty houbový hranolky, nebo to v menu vůbec nejde a musíš si dát zvlášť sendvič + tydlety hranolky?
    Joab

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v normálním menu za 149,- nejspíš nejsou. Já se neptal, ale logicky by to cenově vůbec nesedělo. Já rovnou koupil samostatnej sendvič + ty speciální hranolky.

      Vymazat