sobota 14. ledna 2017

Cibulák, Scansen, Ostrava

Co bych všechno pro svoje čtenáře neudělal. Tak třeba nedávno jsem se vydal do jedné z nejlepších ostravských restaurací, abych ochutnal jejich nový burger. Vůbec ne kvůli tomu, že bych ho opravdu chtěl ochutnat. Vůbec ne kvůli tomu, že jsem koukal na fotku asi dva měsíce a slintal. Vůbec ne. Vše a všechno jen a jen kvůli vám! Abyste měli co číst!


Scansen (foto z jejich facebooku) je celkem nová restaurace otevřená v centru Ostravy. Patří stejné společnosti jako Zámek Zábřeh, Comedor nebo třeba Loft, kde jsem měl burger pár měsíců zpátky (recenze tady). Už to je jistá záruka kvality a očekávání byla veliká. Tuplem po přečtení tohodle: "nový “cibulák” - burger (150 g hovězí svíčkové) není v housce, ale v tmavém křehkém chlebu opečeném na dřevěném uhlí v Josperu, stejně jako maso v něm, majonéza…a cibule - jedna červená pečená a nakládaná, druhá karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem, 48 týdnů zrající gouda, salát s bylinkami a dva dny tažený jus z hovězích kostí a červené řepy". Co dodat? Z popisu vám musí být jasný, že tahle restaurace se nesnaží o obyčejný jídlo. Snaží se o dokonalost a moderní pojetí. Však si podle fotek na webu udělejte vlastní obrázek. Bylo mi jasný, že tenhle burger nebude ani tak pokus o ten nejlepší klasický burger, ale o opravdu originální burger od surovin, přes zpracování až po vzhled. Nevšední zážitek zajištěn, jdeme na to.


Fotka možná nevypadá moc vábně, ale na nějaký dlouhý focení, nastavování a aranžování nebyl čas. Topil jsem se ve vlastních slinách. První vás zaujme houska. Nebo spíš chleba (chlebík? chlebánek?). Krásná křupavá kůrčička, vláčný, chuťově vynikající, jemný, na grilu opečený celozrnný chleban. Určitě super nápad. Bohužel jen pokud burgery rádi jíte příborem. Scansen sice asi není ten druh restaurace, kde se jdete zaprasit, ale etiketa tlustých upocených Američanů mluví jasně. Burger se baští rukama. Proto jsem ho chytnul, párkrát si kousnul no a za chvilu jsem neměl na výběr. Musel jsem rezignovat a vzít si příbor. Spodní díl chlebanu nasál hrozně moc šťáv a omáček a vzdal to. Vznikla z něho vlhká chlebová hmota, kterou člověk v rukách prostě nemohl udržet. A ani nechtěl. Vrchní díl taky nebyl dokonalej. Sem tam byla na housce opravdu černá čára z grilu, která kazila chuťovej vjem svoji spálenou hořkostí. Ale to tak na dvou místech. K dokonalosti tak kousek chyběl. Chuťově bomba, ale úlohu chleban splnil napůl.

Dál bych rád pohovořil o mase. To bylo, jak psáno výše, ze svíčkové. Maso bylo super. Trochu sušší samozřejmě (svíčková je svíčková), ale ta chuť! Ta byla fantastická. Parádní masitá chuť s náznakem kouře. Uprostřed lehoulinko narůžovělý, ale po pravdě mohlo být udělaný míň. O dost. Zvlášť u té svíčkové. Takže chuťově super, ale zpracování zase tak napůl.

Dál se vrhneme třeba na sýr. Podle webu je tam 48 týdnů zrající gouda. To je skoro rok. Já rád uleželý a vyzrálý sýry. Takovej pořádně uzrálej kozí sýr je prostě boží. No tahle gouda... nevím nevím. Gouda obecně nemá zase až tak silnou chuť. Ale takhle uleželá by měla být extra třída. Po pravdě mi nepřišla. Byla taková planější a i když člověk ochutnal jen maso se sýrem, ten sýr to nedával.


Nakládaná červená a pečená cibule. Podle webu. Ta byla super. Nakládaná určitě, pečená chvilku asi taky. Cibulka byla chuťově silná. Té není co vytknout a můžu ji leda pochválit. Ta byla navrchu. Dole byla, podle webu, cibule karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem. Ta byla taky fajn. I když byla nejspíš hlavní důvod poločasu rozpadu spodního dílu chlebanu. Každopádně díky téhle cibuli v tandemu s červenou tenhle burger dostál svýho názvu cibulák a v kombinaci s masem šlo o fajn zážitek. Salát s bylinkama byl taky fajn. Hodně dobře se snoubil s karamelizovanou cibulkou. Celý burger byl zalitý hovězím jusem z hovězích kostí a červené řepy. Nevíte, co je to jus? Nevadí, taky jsem neměl tuchy. No je to v podstatě hodně dlouho taženej vývar. Taková super silná masová omáčka. Další díl do skládačky nutnosti použití příboru. Každopádně ten jus byla jedna z těch věcí, která se z tohodle burgeru snažila udělat něco extra. Dochutil všechno od salátku přes cibule až po maso. Bomba.

Používání příboru při jedení burgeru nemám rád. Člověk vždycky cítí, co si zrovna napíchne, ale pro celkovou chuť se musí hrozně nadřít, aby měl na vidličce od všeho trochu. A v tomhle množství surovin je to skoro i nemožný. A když už se zadařilo, suroviny spolu nestvořily takovej koncert chutí, kterej by si člověk po přečtení popisku představoval. Salátek se sýrem se ztratil, k tomu rozporuplná cibule (nakládaná vs karamelizovaná)... Hovězí omáčka a samotná chuť hovězího masa se prosadila a bylo to to, co za to stálo. Ale celkově spolu ty chutě prostě moc nespolupracovaly. Čemuž ale paradoxně pomoha vidlička. Člověk si vzal fajn karamelizovanou cibuli s chlebem. Pak si napíchl třeba kus fajnýho masa s nakládanou cibulí atd. Bylo to fajn, ne že ne, jen to nebyl až takovej odstřel ze židle. A člověk to nesměl hodnotit jako celek, ale jako souhrn jednotlivých surovin vložených do chlebu. To možná byl výsledek moderny, no u mě nejspíš vítězí konzervatismus a radši bych burger, kterej se dá zbaštit rukama a kterej je vyladěnej jako celek.

Recenze zní trochu rozporuplně. A on cibulák na mě taky tak působil. Že se rozpadl, dejme tomu. Přecejen je to spíš moderní pojetí burgeru než pokus o burger samotnej. Ale měl jsem asi až moc vysoký očekávání nebo si to kuchař nedal tak, jak by rád. Na pár místech přepálená houska, maso udělaný na medium well, možná dokonce víc a tak podobně. Cibule byly fajn, salátek taky... Pochutnal jsem si. Ale že by to bylo až tak extra, že bych si na něj zašel znova nebo vám ho doporučil všema deseti, to asi ne. Na burger si zajděte si spíš do Loftu, tam se jim povedl lepší kousek. Jinak cena je celkem příznivá. 220,- za tenhle kousek není moc a už vůbec ne v podobným podniku. On ten cibulák je taky pořádná nálož, co se gramáže týče. Jen škoda těch maličkostí, který tenhle burger neposouvají na příčky top ostravských bašt. Ale Scansen jako takový doporučit určitě můžu. Brambory s rozmarýnem byly upečený naprosto dokonale a ochucený zrovna tak, lepší brambory jsem v životě nejedl. Radegast natočenej tak, že by v tom člověk Radegast ani nepoznal a taky jsem lepší neměl (a to jsem byl pár hodin zpátky v Radegastovně). Prostě Scansen je fajn, jen cibulák nedosahuje kvalit zbytku. Třeba příště...

3 komentáře:

  1. Medium done? Snad Medium well, ne? O medium done teda slysim prvne :) (medium, medium well, well done...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf samozřejmě. Díky moc. Člověk si to po sobě může 2x přečíst a stejně tam takovou blbost přehlídne. :)

      Vymazat
  2. Super recenze. Možná tam jednou zajdu, možná ne. Furt mi toho dost zbývá, ale je hrozně fajn si něco k tomu přečíst a podívat se na real fotky. :)

    OdpovědětVymazat