sobota 12. srpna 2017

Clubhouse Chicken, BBQ Wings, McDonald's

"Omlouváme se, že musíte zapomenout na salát." Tak takhle velkolepě představoval McDonald's svoji novinku Clubhouse minulý léto. A letos? "Salát jsme dotáhli úplně k dokonalosti a nasadili mu pořádnou korunu." Hah! McDonald's opravdu srší originalitou. :) No alespoň se do Ostravy konečně podívala i kuřecí verze Clubhousu. Minulej rok mě jeho absence v obyčejných restauracích opravdu nakrkla a letos si to vyžerou jinde, chudáci. Je to tak. I letos si kuřecí variantu sendviče Clubhouse můžou vychutnat jen vyvolení, co mají ve městě novou klikací restauraci. Taky můžou ochutnat Clubhouse Beef s dvojitým hovězím. Já si vybral tu kuřecí, protože jsem se na ni těšil a protože ji někteří recenzenti hodnotili výš než verzi hovězí.


Jak tak čtu recenzi na hovězí Clubhouse z minulýho roku, tak jsem si i postěžoval, že na webu se nedá dohledat složení burgeru. Tím složením myslím výčet surovin. Letos je to lepší. Takže podle webu Clubhouse Chicken obsahuje kuřecí maso, omáčku Big Mac, čedar, slaninu, salát Batavia, cibuli i rajčata. Tomu bych i věřil. A dokonce na tom webu mají i kalorie. Clubhouse Chicken 624 kilokalorií, Clubhouse Beef 647 kilokalorií a Clubhouse Double Beef 647 kalorií. Je to tak. Druhý plátek hovězího masa má přesně 0 kalorií. Takže web sice zlepšily, ale pořád je co dohánět. Na druhou stranu, koho zajímají kalorie? Nás, pravidelný návštěvníky fast foodů a sexy mozky, určitě ne. Takže jdeme na recenzi jako takovou.


Na první pohled se musí tenhle sendvič pochválit. Vypadá jako na obrázku a možná ještě o chlup líp. Maso všude, na oko parádní sýr, dost cibule, salát na velký kousky, pěkná houska, koketně vyhlížející slanina a spousta omáčky. Prostě bomba. Radost pohledět a ještě větší radost se do něj zakousnout. A pak bohužel přijde ta slabší stránka. Ale pěkně popořadě. Houska je super. Drží celou dobu, sladší, přesto chuťově neruší a vypadá dobře. Chuťově je víc do vánočky než do klasické bílé housky. Někdo by ji nazval brioškou. Určitě super výběr. Dál je tam třeba salát Batavia. Originalitou sršící reklamní agentura se o něj sice opírá, ale za mě je to nuda. Prostě salát. Je tam, je to dobře, je to díky němu barevný, je na velký kousky, což chválím hodně, ale jinak je to prostě jen salát. To taková červená cibule tam udělá práce mnohem víc. Dost tlustý kolečka se chuťově prosadí a občas burgeru dodají parádní šmrnc. A protože je to červená cibule a ne bílá, tak sebou nemusíte nosit ani kyblík mentolek. Stejně jak u housky a salátu, palec nahoru. Rajčata klasika. Hodí se tam. Dodají vláhu a další barvu.


Pak třeba sýr. McDonaldovská klasika dotažená za ty léta k dokonalosti. Rozteče se, má hezkou barvu a dokonce sebou nese i nějakou tu chuť. Chuť, která se sem tam i prosadí. Zase parádní výběr. A slanina? Potřebuje komentář slanina? Potřebuje snad komentář něco, co je naprosto dokonale vyuzený, voňavý a dotažený k dokonalosti? Nepotřebuje. Palec nahoru. A special Sauce a'la Big Mac omáčka? Asi takhle. Ovládnout svět se pokoušelo hodně lidí. Alexandr Veliký, Napoleon nebo třeba Hitler. Všichni pohořeli. Big Mac omáčce se to podařilo. Ovládla svět a dáte si ji od New Yorku přes Ouagadougou až po Hanoj. Tu parádně nakyslou verzi na dresing tisíc ostrovů. Tak nějak si myslím, že její chuť všichni znáte a netřeba nějak víc popisovat. Snad jen jednu zajímavost. McDonald's ČR "odtajnil" její recepturu a šoupnul na zvrácený web McDonald's 360. Já vám ulehčím hledání na tomhle naprosto nepřehledným, šíleným a mladé generaci určeným webu a šoupnu ho sem:


Ale nějak tam postrádám všechny ty zlepšovače chuti, stabilizátory, barviva a podobně, takže bych ten recept bral s velkou rezervou. Na Youtube kanálu kanadskýho McDonald's taky najdete jeden recept na Special Sauce a nutno podotknout, že dost rozdílný od toho českýho. Takže asi tak. No pokud nějaký z nich zkusíte, podělte se o výslednej zážitek do komentářů. Já sem líná ruka, holý neštěstí, takže si raději zajedu do McDonald's na originál. Každopádně za omáčku i recept palec nahoru. To už máme nahoře snad všechny palce. Pozornej sexy mozek zpozorní. Tak proč mi teda Clubhouse Chicken oko potěšil víc než pusu? Ještě pozornější sexy mozek ví, že jsem zatím vynechal jednu surovinu. Maso.


Maso je tam z McChickena. Jedná se o smažený kuřecí maso v ochuceným těstíčku. Dřív bych napsal mletý, ale tenhle plátek nebyl z mletýho masa. Spíš takovej slepenec velkých kuřecích částí, aby se dosáhlo kýženýho tvaru. Něco jako u zmraženýho rybího filé. No proč ne. V tom by problém nebyl. Problém byl v chuti. Nebo spíš v její síle. Maso chutnalo jako kuře. Ale museli jste si rozebrat sendvič, urvat kus masa od zbytku plátku (to šlo dost těžko), zbavit to těstíčka a pak teprve ochutnat. A pak znovu, protože ta chuť kuřete je tam opravdu dobře schovaná. Líp než čest u Babišů doma. Za celou dobu jedení sendviče jsem kuře ucítil jen jednou  to opravdu až po tom, co jsem to maso doslova vykuchal a začal jíst samostatně. Jinak nemá šanci. A dokonce ani to těstíčko jako takový nemá šanci. A to se třeba u McChickena o sobě dát vědět opravdu nebojí. Clubhouse Chicken by se měl přejmenovat jen na Clubhouse. Chicken opravdu ne. Ucítíte v podstatě jen parádní omáčku, slaninu, cibuli, občas housku, občas sýr a tím to končí. Vaše zuby tam tužší hmotu zaznamenají, ale chuťový pohárky ne. Špatný to není, ale lepší než hovězí varianta teda určitě ne. Jak to mohl někdo hodnotit výš než verzi hovězí? Napadá mě jediný vysvětlení a sice rozdíl v chuti kuřecího plátku. Respektive v jeho kvalitě. To maďarský kuřecí, co baštíme my, asi není to pravý ořechový. Na McChickena to stačí, ale proti Big Mac omáčce, slanině a červené cibuli neobstojí.

Koupit? Nekoupit? Já si pochutnal. Ale hovězí varianta je mnohem lepší. Ta chuť krávy se k Big Mac omáčce hodí víc a hlavně si s ní může chuťově notovat. Kuře to tentokrát nedalo a odkuřilo se pryč (chicken out - anglisti vědí a za břicho se popadají). Takže spíš nekoupit. Zkuste kraví variantu. Cena 140 za malý menu mi přijde lehce vyšší. Za velký menu by to bylo tak tak akorát. V potaz beru i nižší kvalitu kuřete.


Letos si ke Clubhousům dle chuti můžete přihodit i BBQ Wings. Spouta lidí je z toho možná odvařená, jakože konečně konkurence ke KFC a podobně. My pamětníci, co máme doma televizi (taková ta krabice s programama jako ČT 1 nebo Nova - vaše babičky vám vysvětlí) si křidýlka od McDonald's pamatujeme. Já je naposled ochutnal v roce 2012. V té době byly šíleně pikantní. Až my plameny z děr šlehaly. Tentokrát nejsou pikantní vůbec. Jsou celkem fajn. Jemně dochucený, takže převažuje chuť pečlivě zabitýho kuřete (konečně). Kůžičky jsou fajně spečený, křupou a uvnitř na vás čeká šťavnatý masíčko. Jen místy byly přesmahnutý a byla cítit hořká spálenina. No jako celek hodnotím kladně, ale konkurenci vlastně žádnou opravdovou konkurenci nedělají.


Jinak doporučit to můžu jen lidem, co rádi bonsaje, trpaslíky a podobný miniatury. Mrkněte na fotku nahoře a vězte, že ty hranolky jsou střední velikosti. Taková ta normální hranolka. A to kuřecí křidýlko je největší z těch třech v krabičce. Opravdová miniatura. Za 29 korun dostanete tři tyhle miniatury k menu. Ale já vám je i tak doporučím. Zvláště pak, pokud jste si i přes moje varování vybrali kuřecí variantu Clubhouse a teď vám schází kuřecí chuť. BBQ Wings vám ji dodají. Ale jen kuřecí, BBQ se někde zatoulala...

Žádné komentáře:

Okomentovat