sobota 30. září 2017

Chizza Pepperoni a Chizza Italiana, KFC

CHIZZA

Můžeme si za to sami. Opravdu. My jsme si začali. Začali jsme na pizzu dávat eidam, kečup, tvarůžky a podobně. Místo tenkýho těsta jsme začali dělat buchty. Provedli jsme pizze to, co provádí větší vězni vězňům menším. A teď se nám to všem vrátilo. Naše KFC provedlo Chizze to samý. Místo tohodle:

máme tohle:


Místo opravdovýho fast food porna a přírodní abominace máme pouhou variaci na Qurrito. Škoda. Byli jsme zase jen chlup od toho, aby tu byla nějaká světová novinka, z které nám slezou vlasy a narostou tukový buňky i na chlupech. Ale co už. Pořád lepší novinka typu variace na Qurrito než novinky typu Kyblík pro jednoho. A navíc těch komentářů napříč sociálníma sítěma ohledně vzhledu Chizzy. To jsem si prostě nemohl nechat ujít. Už po pár prvních obrázcích z Facebooku jsem měl jasno. Na Chizzu si musím zajít do pobočky, kde vím, že si s tím vyhrajou a bude to vypadat k světu. Ne jak kdyby mi někdo nadělal do krabice a zakryl to tortillou. Měl jsem štěstí? Posuďte sami podle fotek. Já si myslím, že jsem vyhrál jackpot. Tuplem při srovnání s ostatníma. Velkej palec nahoru pro ostravskou pobočku na Masarykově náměstí. Ta nikdy nezklame!



Okoštoval jsem rovnu obě verze. Italianu i Pepperoni. Obě v menší verzi. Prodávají se buď menší 20-ti centimetrový za 119 korun nebo větší 26-ti centimetrový za 179 korun. Pokud k tomu chcete pití a hranolky, připočtěte si dalších 40 korun českých. Pokud jíte sami, kupte si klidně tu menší v menu a najíte se. A najíte se dobře?


Vezměme to pěkně od podlahy. Qurrito jako takový je trocha kuřete s omáčkou a sýrama v přehnuté a zapečené tortille. Pro mě jedna z nejslabších věcí, kterou KFC nabízí. Slabý suroviny, malý množství a zbytečně vysoká cena. Takže očekávání od Chizzy v česko-polsko-maďarským provedení nebyly opravdu veliký. Nemít svoji úchylně úchylnou úchylku ochutnávat všemožný novinky a obrovský flame na Facebooku, tak Chizzu obejdu obloukem a dám si svoje oblíbený Hot Wings. Ale to já ne. Já prostě musel. Začnu Chizzou Pepperoni.
 

Chizza Pepperoni obsahuje pikantní maso, salám pepperoni, sýr, paprikovou omáčku a celý je to zapečený v tortille. Vyloženě nabitý surovinama k prasknutí to nebylo, ale nějaká ta očekávaná gramáž tam byla. Kuřete tam bylo celkem dost. Takový tři nakrájený stripsy si myslím. Samozřejmě být ho tam víc, zlobit se nebudu. A kuře bylo jako vždy super. Křupavý, pikantní, šťavnatý... To asi všichni znáte. Co už možná neznáte je salám pepperoni. Chutná tak, jak zní. Jako salám. Paprikovej salám. Je lehounce pikantní. Opravdu lehce. Kuře je pikantní mnohem víc. Salám se hodil k sýru. Vlastně díky kombinaci salámu a sýru si člověk sem tam vzpomněl na opravdovou pizzu. Jen škoda pochybné kvality sýrů. Stejně jako v Qurritu tam jsou dva druhy sýrů. Jeden žlutej, tavenej rádoby cheddar. A jeden bílej, asi rádoby mozzarella. Chuťově není žádná hitparáda ani jeden z nich. Ten tavenej cheddar má slabou chuť. Opravdu slabou. Jen pokud ho ochutnáte samostatně, tak ucítíte sýr. Jinak to chutná spíš jako nějaká náhražka. A ten bílej? Tak ten nemá chuť žádnou. Kdybych nevěděl, že tam je, tak ani nevím, že tam je.


Taky měl problém s rozpuštěním. Nějak se mu to nepovedlo. Spokojenost se sýrama teda nic moc. Pod průměrem řekl bych. Naštěstí tou hlavní novinkou byla omáčka a ta na tom byla líp. Omáčka měla být papriková. Já se přiznám, že jsem tam cítil spíš rajčata a díky nim byla pěkně do kysela. Paprika tam cítit šla samozřejmě taky. S omáčkou si někdo celkem vyhrál. Byla v ní i smažená cibulka a celá plejáda koření. Byla dobrá a celkem dost se hodila třeba k salámu. Ke kuřeti možná o něco míň, ale pořád lepší než kečup. I když k samotnýmu kečupu zas tak daleko neměla. 

Pokud ovládáte umění zraku, tak vám nejspíš neunikl jakýsi takýs posyp koření navrchu Chizzy. Bude to nějaká italská směs typu sušený rajčata, oregano a tak. Od pohledu. Po chuti prázdno jak na severokorejské dálnici. Jako když vytáhnete tu nejstarší pixlu koření z té nejstarší skříně v té nejstarší putyce ve Starým městě. Za to palec dolů.


Tak si to shrňme. Kuře, super. Sýry, nic moc. Salám, super. Omáčka, super. Posypka, nuda. Tortilla, nuda. Společně to funguje taky tak napůl. Pokud máte v puse kuře, ucítíte klasickou pikantní chuť, možná lehce ozvláštněnou omáčkou. Ale kuřete tam zas tolik není, takže většinou budete koštovat salám se sýrem. Ozvláštněný omáčkou. Jako je to dobrý. Aby nebylo. Kuře, salám, sýr... Ale stojí to za tu ztrátu Hot Wings, který bych si dal místo toho? Ne, to nestojí.


A co Chizza Italiana? V podstatě to stejný. Houby jsou fajn a omáčka taky. Hub je tam celkem dost a společně se sýrem zase tak nějak evokují chuť a duch klasické pizzy. Taky mi to hodně připomnělo jejich Hranolky se sýrovou omáčkou, co kdysi měli. Omáčka byla zase jako lepší kečup s bylinkama. Tentokrát převládala chuť samotných rajčat a celkem dost bylo cítit oregáno. Zbytek to samo. Nerozteklý podprůměrný sýr, pomálu kuřete, fádní tortilla, bezchutná posypka...

Čas na verdikt. KFC zase jednou ztratilo příležitost všem vytřít zrak a místo světové novinky pod stejným názvem přineslo dvě celkem nudný placky. Placky nejsou špatný. Mají v sobě super kuře dobrej salám/houby, slušný omáčky, ale na zbytku se šetřilo. Je to lepší jak obyčejný Qurrito, ale není to nic, co by se zapsalo od análů dějin. Za zkoušku to stojí jen pro milovníky Qurrita a pro poloprofesionální ochutnávače. Volbu pak nechám na vás. Záleží snad jen na tom, jestli máte zrovna větší chuť na houby nebo na salám. No a pokud máte chuť na kuře jako takový, dejte si radši kyblík nebo tak. Snad se příště dočkáme té pravé Chizzy. Té, která udělala kolečko přes celej svět a šokovala všude, kde se objevila. Tu bych si dal moc rád.

2 komentáře:

  1. Ve skutečnosti se do Chizzy dávají Bites (tj. nejlevnější typ masa v KFC), zatímco do klasického Qurrita se krájí na kousky dva stripsy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by se mohli teda víc vyšvihnout, když už je to prémiová nabídka.

      Vymazat