úterý 28. listopadu 2017

Raclette King, McDonald's

Sýr je nejlepší kuchař

Je suchý, není suchý. Je dražší, není dražší. Stojí za to na něj jít, nestojí za to na něj jít. Zatímco někteří už shání dárky, pořád je tu jedna skupina lidí, která má jiný starosti. Starosti tak důležitý, že ani Santa Claus v náklaďáku vezoucí cukrovku všem dětem ji nemůže rozhodit. Ta skupina lidí, ke které totiž Vánoce už dorazily. Sýrová sezóna je tady! A protože se po čtyřech letech objevila v Sýrové sezóně i nějaká novinka, je čas se na ni podívat trochu blíž.


Raclette King je asi ta největší inovace, jakou McDonald's dokázal přinést za posledních několik let. Obsahuje dokonce dvě nový suroviny! Plátek sýra Raclette a novou Raclette omáčku. Přiznám se, že to byl hodně velkej boj. Všude na internetu samej Swiss King, v mých snech všude samej Swiss King, na tabulích všude Swiss King, v McDonald's už každej třímal v rukách svůj Swiss King... no a já si s těžkým srdcem objednával Raclette King. Nezdá se to, ale fakt to bylo utrpení. Stálo za to? Čtěte dál.


Od pohledu se Raclette King od Swiss Kinga neliší. A to jakože vůbec. Vidíte maso, bramborovou placku, slaninu a housku posypanou sýrem a slaninou. Přesně jako Swiss King. Od pohledu. Od počichu už rozhodně ne. Už při otevírání krabičky se dostavil charakter sýra Raclette. Raclette je švýcarskej sýr známej po celým světě. Používá se do fondue nebo se dává na speciální gril. Poslední dobou se ty grily začínají prodávat i u nás, takže jsme zase trochu dohnali zbytek světa. Ale co mě se týče, tak to jde mimo mě. S fondue už jsem tu čest měl, ale jestli tam byl Raclette nebo ne, těžko říct. A že bych vyhledával švýcarský sýry po obchodech, to taky ne. Když už pořádnej sýr k vínu, tak sáhnu po starým kozím. A do jídla zásadně tvargle! Pokud jste se právě ošili, tak ani Raclette v podání McDonald's pro vás nebude to pravý ořechový. Vůní bych ho nejvíc přirovnal k Romaduru. Není tak silnej, ale ten náznak tam je. Asi jako kdyby si to tři kila ementálu rozdávaly s půl kilem Romaduru a měly spolu lehce smrdutý dítě. Opravdu jen lehce. Většině lidí ta vůně asi vadit nebude, ale pokud se smradlavějším sýrům vyhýbáte obloukem, můžete přestat číst dál a hned si dát Swiss King.


Pro zbytek jedinců mám víc infa. Začnu další novinkou, Raclette omáčkou. U té mě hodně zklamala hned první věc a sice množství. Tím bych odpověděl i na otázku z úvodníku. Ano, Raclette King je suchý. Pak jsem ochutnal omáčku samostatně a přišlo další malý zklamání. Omáčka chutná jako obyčejná pepřová majonéza. Po nějakým sýru ani stopy. Ovšem jakmile jsem se do burgeru pustil naplno, tak mi to došlo. Omáčka je schválně lehce obyčejná a množstvím chudá, protože jinak by zabila chuť Raclette. Ona ho totiž celkem tluče už tak, ale pořád sem tam má ten sýr možnost vykouknout. Kdyby se burger topil v omáčce, nedejbože výraznější, tak ten Raclette si můžete klidně vytáhnout a zahodit. Takže tady bych to viděl na účel. To samozřejmě neplatí pro Swiss King. Ten by se měl dle mýho názoru v omáčce přímo topit a pokud je tam omáčky stejně (což podle interních dokumentů je), tak je to smutný.


No a zbytek asi znáte. Maso mají podle plakátů stoprocentně český, bohužel ale pořád taky celkem suchý. Chuťově není špatný. Má hodně silnou chuť hovězího a občas ucítíte pepř, kterým je po ogrilování lehce posypaný. Na fast food dobrý. Bramborová placka je taková ta výplň, která tomu ale dodá něco extra. Lehkou chuť brambor doprovází středně těžká chuť oleje. Parádní výplník a zásytník. Já tu placku rád. Ve Swiss Kingu. U toho Raclette Kingu bohužel musím dodat, že taky zabíjela chuť samotnýho sýra Raclette. Ta lehce navinulá romadurová chuť se snaží prosadit, má co dělat s omáčkou, má co dělat s masem a do toho ji tam připlácne pytel brambor. Na stranu druhou se díky teplé placce z friťáku plátek Raclette pěkně rozteče tak, jak má být. No schválně si zkuste najít na Googlu Raclette v pevným stavu. Celkem oříšek.


Houska posypaná sýrem s slaninou patří k těm nejlepším, který McDonald's nabízí. Parádně drží, parádně chutná a velikostí taky vyloženě neurazí. Tam nemám co vytknout. Slaniny jsem dostal o plátek víc. Mají být dva dlouhý, já dostal tři. Takže budu shovívavej. To, že slanina je chuťově o něco málo slabší, než bývala, už jsem psal minule. Prostě mi tam chybí ta šíleně slaná a uzená chuť. Ale dobrá byla, to jo. Takže celek?


Celkově Raclette King není špatnej. Při jedení ucítíte hlavně maso. Hovězí maso. Sýr ucítíte na jazyku jen pokud se budete opravdu dobře soustředit. Nosem ho ovšem budete cítit skoro pořád. Ač malý plátek, dává o sobě vědět. Bohužel v sendviči ho přitlačí mastný brambory, omáčka a maso. Pokud si kousek bramborové placky odděláte a zrovna tam nebudete mít omáčku (což není problém), tak dostanete sendvič, kde ucítíte maso se sýrem, což bude celkem parádní kombinace. Pokud pak budete mít na nějakým kousku omáčku, tak ucítíte v podstatě jen hovězí s omáčkou. Slaninu třeba neucítíte vůbec. Prostě je docela nevyváženej. Snaha byla a jde to vidět. Ale snaha někdy nestačí. Být tam toho sýra plátky dva, asi to bude o něčem jiným. A největší minus sendviče? Suchost. Většinu soust do sebe tlačíte suchý maso s bramborovou plackou a suchou houskou.

Pokud je paralelně v nabídce i Swiss King, tak vám Raclette Kinga s klidným svědomím prostě doporučit nemůžu. Abyste cítili sýr, tak se musíte hodně snažit a jinak nic navíc v podstatě nepřináší. Přijde mi to jako mix mezi Bon Apetitem z roku 2013 a Swiss Kingem. Pokud jste fanoušci sýrů a výraznej sýr vás nerozhodí, Raclette King klidně zkuste. Vám ostatním doporučuju raději Swiss King. Tam je to, kvůli čemu všichni tak šílí. Parádní sýrová omáčka. Ta omáčka, o které se nám všem tlusťochům zdají vlhký sny. Ty sny, díky kterým se ráno probouzíte s poslintaným polštářem. O Raclette King se mi zdát fakt nebude. Cena všech třech králů je letos stejná a sice 110 samostatně a 150 ve velkým McMenu. Jako finger food jsou hermelínky. S brusinkovou omáčkou nejsou špatný, ale jednou a stačí. Kéž by se vrátily bramborový mřížky, ty jsem mohl jíst po kilech...

PS: Na Swiss King si samozřejmě taky skočím a pokud zhodnotím, že už není jako v roce 2011, kdy jsem na něj psal recenzi, tak na vás bude čekat zbrusu nová!

PPS: Raclette King je pouze v nových klikacích restauracích s panelem.

2 komentáře:

  1. Takže Bratov Slovákov nemusí mrzieť, že k nám dorazil Swiss King bez Raclette?
    https://www.mcdonalds.sk/ochutnej/so-syrom-je-vsetko-lepsie/

    OdpovědětVymazat