pondělí 27. listopadu 2017

Telecí Frikadeller, Bageterie Boulevard

Dánsko. Největší vývozce šunky a slaniny v Evropě. Respekt. Další komentář netřeba.


Dánsko v podání kuchaře Raditsche a Bageterie Boulevard je bageta Telecí Frikadeller. Bageta s telecíma masovýma koulema, uzenou majonézou, slaninou, cheddarem a cibulkou na víně. Kombinace věru parádní. Tak parádní, že jsem sebral svých pět pětek a zašel si po dost dlouhé době na bagetu. Bez nějakýho přehnanýho očekávání, protože u Chef Menu z BB člověk nikdy neví.


Nevypadá jako na obrázku? Ne no. Ale nevadí. Vybral jsem si pečivo rustic tak, jako navrhuje tabule. Samozřejmě za příplatek nějaké té kačky. No a pak jen hurá do ní.


Prvních pár kousnutí bageta byla suchá. Jen pečivo, suchý, tvrdý, ale vyloženě špatný nebylo. Pak přišla koule. Koule byla celkem fajn. Teda na fast food. Nečekejte domácí poctivej karboš. Telecí frikadeller a'la BB je maso se spoustou mouky, strouhanky nebo tak. Prostě hodně nastavenej. Na stranu druhou je ale opravdu dobře dochucenej, takže i když konzistence je všelijaká, tak chuť je fajn. Ucítíte telecí a nějaký to koření. Taky jsou pikantní, takže vás bude jemně a nevtíravě pálit na jazyku. Ale hlavně ucítíte to maso. A vlastně tu samou chuť pak ucítíte celou dobu jedení bagety. Žádná jiná surovina nemá obrazný koule postavit se koulím reálným.


A je to škoda. Nejen kvůli slanině. Nejen kvůli cheddaru. Ale hlavně díky nakládané cibulce. Ta je jemně nakyslá a opravdu výborná. Hodně mi připomínala nakládanou cibuli z Twisteru Guacamole, kterej jste mohli ochutnat v létě. Že by další moderní surovina, kterou budeme potkávat čím dál častěji? No proč ne. Já ji rád. Ale jak jsem říkal, stejně ji chuťově převálcuje koule z mladých kraviček. Taky tam máme uzenou majonézu. Ta je spíš majonéza než spíš uzená. Uzenou chuť na konci sice ucítíte, ale samotná kyselkavost majonézy vede. Její rozprostření v bagetě taky nebylo ideální. Na začátku jsem ji musel hledat, na konci byla sice všude, ale že by mě předávkovali, to taky ne. Prostě ji nemuseli tak šetřit.


Co říct závěrem? Telecí Frikadeller se celkem povedla. Jemně pikantní chuť masa vede celou bagetu. Cibulka, cheddar, slanina a uzená majonéza koulím dělá fajn pozadí. Samotná bageta to celkem dobře drží. Ale že bych z toho byl odvařenej? To ne. Že by to byl nějaký extra chuťový zážitek? Taky ne. Takovej o dost lepší průměr, ale za měsíc si na ni nevzpomenete. A že byste si ji dali podruhé? To spíš taky ne. Mají víc vytuněný a chuťově silný bagety. A v menu za 169,-? Hmmm, asi taky ne. Pokud frčíte na skandinávské kuchyni, jděte do toho. Pokud máte jen hlad, mrkněte se jinam.

Žádné komentáře:

Okomentovat