sobota 10. února 2018

McRoyal Western a Ementálové tyčinky, McDonald's

Po delší neplánované výluce jsem zpátky v plné síře a kupodivu se rozjel i McDonald's. Přinesl hned dvě novinky, který se nestydím novinkama nazvat. Teda pokud máte to štěstí a vaše pobočka patří mezi ty renovovaný s objednávacím panelem. Pokud ne, máte na výběr jen jednu novinku. A právě tu si dneska popíšem pěkně od spodní housky po housku horní.


McRoyal Western je variace na McRoyal (ehm, nečekaně). A těch už tu byla kopa. Samotnej McRoyal nepatří mezi moje top burgery. Vlastně jsem ho měl asi dvakrát v životě. Mám radši trochu atypičtější burgery, kterým nevévodí obyčejná kombinace kečupu a hořčice. McRoyal (nedávno ještě Royal) je vlastně takovej přerostlej Cheeseburger. A jeho variace se někdy vyvedly víc, někdy míň. Tak třeba Double Royal Bacon. Dvě masa a suchost na úrovni dřevotřísky nebylo to pravý ořechový. Na obranu McDonald's, psal se rok 2012 a kvalita masa byla o kilometr pozadu. A na druhé straně tu máme třeba Royal Bacon. Verze se slaninovou omáčkou. Božskou omáčkou. Božskou slaninovou omáčkou. Nebudu lhát, když řeknu, že to byl jeden z nejlepších burgerů od McDonald's. Za jeho návrat bych dal i levou ledvinu. Svoji ne, cizí. Ale i tak. No a pak tu v roce 2014 byla jedna novinka jménem Royal Western. To byla celkem nuda. Od McRoyalu Western se ale celkem liší, takže nezaměňovat. A jak teda dopadla jeho vytuněná verze z českým masem? Čtěte dál.


První dojem, nádhera. Jako na obrázku, ne-li lepší. Skoro jsem se lekl, že se chystám sníst zdravý jídlo. Pár hranolek mě naštěstí vrátilo na zem, tak jsem se jal zkoumat. Čerstvej salát a na velký kusy. Pochvala. Kyselý okurky. Nezapomněli. Pochvala. Dlouhá slanina, která koketně vyčuhuje z burgeru. Je tam, pochvala. Červená cibule. Vypadá hezky. Pochvala. Grilovací omáčka a hořčice? Taky tam je. Dvě masa a dva plátky sýra jakbysmet. Smažení cibulka? Tak tak, ale jo. A dokonce všechno v té správné speciální housce. Když jsem si svůj poklad v krabičce pomalu nesl k oblíbenýmu stolu v oblíbené provozovně, byl jsem si skoro jistej, že tam bude něco chybět. Při tomhle množství surovin bych se, po minulých zkušenostech, vůbec nedivil. A ono ne. Bylo tam všechno. A ještě si s tím dal někdo opravdu práci. Moc moc příjemný překvapení. Jen tak dál.


Kousnul jsem si. Chuť masa. Středně opepřený, lehce osolený, trochu sušší hovězí maso. Chuťově docela silný. Množství více než dostačující. Koušu dál. Maso, salát. Chuť sýra. Typická cheeseburgerová kombinace chutí masa a sýra se táhla v podstatě celým sendvičem. Koušu dál. Slanina. Slanina, hovězí, sýr. No není to špatný. V dalším soustu se povalovaly kyselý okurky. S kyselýma okurkama McDonald's v novinkách většinou šetří. Společně s rajčatama to bude surovina, kterou si nejvíc lidí nechává vytáhnout. Semhle sedly. Kombinace kyselých okurek a barbecue omáčky k sobě jde až nevídaně dobře.


A další překvápko. Co jde k barbecue omáčce ještě překvapivěji a ještě líp jak kyselý okurky? Hořčice. Je to tak. Asi nikoho průměrně normálního by nenapadlo míchat barbecue omáčku s hořčicí. Trochu se divím, že to nikdy nenapadlo mě. A ono to funguje! Sladkokyselá, lehce kouřová chuť plus jemně nakyslá trocha hořčice k sobě pasujou. Hořčice přidává zjemňující podtón barbecue omáčce. Vzájemně se neruší, pouze doplňujou. Moc dobrej nápad. Fakt. Jako smíchat jahody se šlehačkou. Malá revoluce.


Doteď jsem až nevídaně chválil. Je čas na kritiku. Omáčky bylo málo. Což je škoda kvůli dvěma důvodům. První. Kombinace omáček je super a kdyby byla cítit celou dobu, byla by to bomba. Druhej. Dvě masa. Maso od McDonald's, ač lepší jak kdysi, pořád je to jen mražená a ogrilovaná placka do skoromrtva, takže je prostě sušší. Dvě takový masa na sobě vláhu taky zrovna nepřinesou. A množství omáčky na takovou kraví nálož bylo nedostatečný. Být ji dvakrát tolik, bude to akorát. Další výtku budu směřovat na červenou cibuli. Chápu, že není sezóna, ale chuť červené cibule jsem postrádal i ve chvíli, kdy jsem ji chřoupal v puse. A cibulka smažená? Ta tam byla zbytečná jak mýdlo na ukrajinských veřejných záchodcích.


Celkově se McRoyal Western povedl. Ucítíte hlavně maso, sýr, okurku, slaninu a občas kombinaci omáček. Chutě jsou taky parádně vyvážený. McDonald's se zjevně začíná opírat o kvalitu svých surovin a tak cítíte přesně to, co zrovna máte v puse. Až na cibule. Mě osobně McRoyal Western zaujal hlavně netradiční a překvapivě dobrou kombinaci chutí omáček. Bohužel je pořádně ochutnáte jen pokud se nestydíte do něj vrtat rukama a ochutnávat samostatně. Jinak ucítíte hlavně kopec hovězího masa. A což o to, o tom burger má být. Ale po dojedení jsem se nemohl zbavit dojmu, že revoluce se nekoná. A nekonala. Je to burger z kvalitních surovin se zajímavou kombinací surovin, ale z gatí vás nevystřelí. Stojí za ochutnání? To každopádně. Kdoví, co nás čeká jako další promo a dost možná žádnou novinku zase delší dobu neuvidíme. Je třeba si to užít. Ale zajdete si na McRoyal Western i podruhé? Možná tak za měsíc a pak už ne... Cena 119,- samostatně, 149,- v malým menu a 159,- v menu velkým. Cena je to dost vysoká, ale dvě masa jsou dvě masa a celkem nehrozí, že byste po dojedení měli hlad. Za ty peníze stojí.


Ementálové tyčinky jako finger food už tu byly. A tehdy jsem psal, že za ty peníze nestojí. Tentokrát ještě o chlup zdražily (35,- k menu) a proto za ty peníze zase nestojí a to dokonce ještě o něco víc. Ementál chuťově ani smradově zdaleka nepřipomínají. Taková spíš tučná rozteklá hmota s chutí lehce sýra, ale mnohem víc smaženýho těsta... No ne díky. McDonald's umí lepší sýrový výrobky, takže tenhle můžete s přehledem hodit za hlavu. Pokud tyčinky utopíte v omáčce, tak jim chuťově pomůžete, ale jste cenově někde, kde být nechcete. Nedoporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat