sobota 31. března 2018

Maestro Gucamole, McDonald's

Na tohle jste asi všichni čekali. Ne. Na tohle jsme my všichni čekali! McDonald's se konečně pochlapil a představil opravdovou novinku s opravdu novýma surovinama. Třikrát hurá a šestkrát sláva. Ještě pořád je zajímá skupina pomalu plešatějících, funících skorotlusťochů, která si stěžuje na úpadek novinek kdesi v hloubi internetu. Maestro Guacamole už McDonald's zkoušel v USA (s grilovaným kuřetem zkouší dodnes). A teď máme tu čest i my. Povedl se?


Takhle vypadá. Barevnej jak reklama na Benetton a plnej exotiky stejně tak. Jmenovitě citronová majonéza, dva plátky hovězího masa, sýr White Cheddar, salát, salátek Pico de Gallo a guacamole salsa. Všechno v housce, kterou znáte z klasickýho Maestra. K tomu všemu ještě dostanete klínek limetky. A jak vypadá na živo?


Luxusně. Vlaječka, nová papírová mistička s papírem a tak vůbec. No mě osobně to až tak nevzalo. Vlaječka se špejlí je vzhledem ke složení burgeru dost zbytečná a má vyvolat jen jakýsi wow efekt. Co už, jde vytáhnout. Ale papírová mistička mě už spíš zavazela. Na můj vkus je moc vysoká (hlavně s tím papírem) a moc pohodlně se z ní nejí. Sytě červený barvivo z hranolkovýho obalu otírající se o můj teplej sendvič taky není žádný terno. Když už luxus, tak bych spíš uvítal papírovej talířek. Ale co. Hranolky dáte bokem, burger vezmete do ruky, papírovou misku dáte dozadu tácu a jde se na to.


Popis vezmu pěkně od burgerové podlahy. Podlaha i střecha, čiže houska, je McDonaldovská klasika. Trochu sladší, pevně drží a není ji moc co vytknout. Tuplem při srovnání s konkurencí. Citronová majonéza je hutná hladká majonéza. O něco málo, leč znatelně kyselejší než majonéza běžná. Množství naprosto v pořádku. Ani málo ani moc. Hovězí maso je podle všech zdrojů maso český. Už jsem tu několikrát psal, že mě je původ masa celkem buřt. Spíš mě zajímá kvalita. A tu McDonald's má. Nějaký křupky a podobně opravdu nehrozí. Chuťově je maso silný, ochucený jen solí a pepřem. Ale bohužel je pořád trochu sušší. Halt rozmrazování na šťavnatosti nepřidá nikdy. Mimochodem McDonald's v USA už testuje burgery z masa čerstvýho, tak to do budoucna nejspíš čeká i nás. Do té doby se musíme smířit se sušším, ale jinak dobrý masem. Za mě je to v pořádku, bavíme se tu o fast foodu. Plátky masa byste v Maestru Guacamole měli najít dva, takže masa je taky dost.


Sýr White Cheddar mě nadchnul. Má naprosto parádní smetanovou chuť. Čistě smetanovou. Je to taková Mozzarella dotažená k dokonalosti. No v celkové chuti sendviče se logicky spíš ztrácel. Salátu tam byla spousta. Nasekaná na velký kusy tak, jak je to nejlepší. Chuťově se salát kupodivu celkem prosadil. A jdeme na to hlavní. Salátek Pico de Gallo a samotný guacamole. Začnu Pico de Gallo. Nechutnalo mi. Bohužel. Na můj vkus tam byl přehršel koriandru. Pico de Gallo, neboli Salsa Fresca (čerstvá salsa), by se měla skládat z nasekaných rajčat, nasekané cibulky, koriandru a chilli papriček. McDonald's si to trochu poupravil. Chilli papričky dal pryč a z čerstvé salsy udělal polotovar. Obojí dohromady pak zapříčinilo to, že jejich Pico de Gallo je hořký po koriandru a nemá skoro žádnou jinou chuť. I ty rajčata nasákly chuť koriandru, jak se spolu s ním válely kdesi v pytlíku kdoví jak dlouho. Pokud by se přidaly ty chilli papričky, možná by to chuť trochu zkorigovalo. Ale takhle Pico de Gallo od McDonald's chutná jako jeden velkej koriandr. Proti koriandru nic nemám, ale toto bylo na mě moc. Naštěstí vedle sendviče najdete limetku a pokud si ji na salátek a salsu nakapete, dostane Pico de Gallo kromě koriandrové složky i složku lehce kyselkavou a svěží, která to trochu zachrání.


Samotná guacamole salsa se povedla víc. Chuťově je opravdu jemná. Jde z ní cítit hlavně avokádo, což je určitě fajn a účel. Guacamole ve fast foodu není žádná extrovertní novinka. Už ji mělo i KFC a v Subway je myslím dodneška. Problém téhle suroviny obecně je její nevýraznost. Avokádo nepatří mezi chuťově nejvýraznější suroviny. Proto se míchá třeba zase s koriandrem, česnekem a podobně do máslově jemné salsy guacamole. A ta může jídlu dodat zajímavej rozměr. V Maestru Guacamole se bohužel nějak extra neprosadila. Já osobně bych do ni dal trochu česneku a trochu víc dosolil. Pak by se podle mě prosadila víc. Ale i tak mě chutnala a pokud ji ochutnáte samostatně, tak je dobrá a ucítíte hlavně to avokádo. Sendviči dodá spíš zajímavou strukturu horního patra než cokoliv jinýho.

Celková chuť sendviče? Ta bohužel svoji exotičností zdaleka nedosahuje exotičnosti vzhledu. Prostě to není žádná vyložená pecka. Celkově Maestro Guacamole chutná hlavně po mase, trochu míň jde cítit hořká pachuť koriandru a proti tomu bojuje svěžest z limetky a citronové majonézy. Do toho salát a malilililinko smetanovýho sýra. Burger není špatnej. Dá se říct, že mi chutnal. Je hodně svěží. Na jaro jak dělanej. Jen nejsem fanda bylinek a radši mám chuť suroviny samotné než toho, v čem ji obalíte. Proto bych v Picu de Gallo uvítal míň koriandru a víc čerstvé zeleniny. Hned by ten burger podle mě dostal úplně jinou chuť a kdyby koriandrovou složku vystřídala svěží zeleninová složka, byla by to naprostá paráda. Takhle je burger sice svěží a zajímavej, ale znova si ho dávat asi nebudu.

Verdikt? Pokud máte rádi koriandr, rozhodně ho zkuste. Třeba vám sedne víc než mě. Za mě se jedná o novinku, která je svým způsobem revoluční, ale lehce nedotažená. Cena samostatně 119,- a ve velkým menu 159,-. To je cena vyšší než obvykle, ale taky dostanete mnohem jiný a exotičtější suroviny než jindy. A co si budeme povídat, na cenový ambice konkurence to pořád ještě nemá. Cenu teda beru, ale výš už bych nešel.


Jako finger food taky máme horkou novinku. Sýrový kolečka s chřestem a holandskou omáčkou. Holandskou omáčku si musíte objednat zvlášť, nedávají ji k tomu automaticky. A co chuť? No. Máte rádi chřest? Ano? Tak pro vás asi fajn. Já chřest nevyhledávám. Za mě je to fádní surovina, která zničila steaky. Opravdu. Dneska si nemůžete dát v restauraci steak, aniž by jako příloha nebyl chřest ve slanině. Škoda masa obého. A teď chřest zkazil i sýr. Byl opravdu cítit jak v nose tak na jazyku. A to i dlouho po tom, co dojíte celý menu a snad i svačinu po několika hodinách. Holandská omáčka tuhle pachuť dokáže úspěšně přebít, ale to je tak všechno. S pravou holandskou omáčkou samozřejmě tahle nemá skoro nic společnýho. Snad jenom smekám, že podle složení je z čerstvých žloutků. To je celkem odvaha. Omáčka chutná spíš jako kvalitní majonéza než jako holandská omáčka (ta chutná víc máslově). Na hranolky se moc nehodí, protože dost hrudkuje. Ke kolečkům s chřestem se asi hodí víc. No mě brát nemusí. Sýrový kolečka rád vynechám, dokud je chřest neopustí. Cena 35,- k menu plus 10,- za omáčku.

6 komentářů:

  1. Já se dnes vrátil z Polska - také tam mají momentálně Maestra. Já měl Maestro Chicken & Curry, ve kterém byl plátek ananasu (!!!). Rozhodně mohu doporučit k vyzkoušení, pokud vím jsi z Ostravy, tak např do Těšína (polského) to máš kousek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to určitě zajímavě, ale ne na tolik, abych si dělal výlet do Polska. Být tam ten 1955, tak o tom budu přemýšlet víc. :)

      Vymazat
  2. No konecne! Ja okolo tech ceduli chodim jak vlcak okolo masny a nemam odvahu to vyzkouset

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem si ho taky dala. Moc mně nezaujal. Avokádo mám moc ráda, ale tady bylo v té chuti něco hořkého (dle tvé recenze nejspíš tedy koriandr), bylo to celkově příliš suché - asi se začnu vyhýbat burgerům s dvojitým masem. A taky bych si na tom teda výrazně víc pochutnala v teplém jarním dni a ne v pěti stupních. :)
    Btw. měla jsem po dlouhé době menu, ne jenom sendvič, a opět jsem si ověřila, že mají v Mekáči fakt odporné hranolky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to byl koriandr. Taky mi ta hořkost vadila. Ta suchost mi taky trochu vadí. Proto je mým číslem jedna pořád Big Tasty Bacon. Ten tím tak netrpí. U hranolek se neshodnem. Ty mě u McDonald's přijdou naopak super a třeba v KFC nebo BK mi nechutnají. Já halt radši ty tenký. :)

      Vymazat
  4. A proč je tam malé maso Mc mlčí jak Babiš ohledně Kosteleckych uzenin a Hnízda.

    OdpovědětVymazat